NGM: Nem is olyan érdekes Lázár költségvetéses javaslata

2016.03.04. 12:04

Nem változik semmi érdemben a Lázár János által múlt héten benyújtott, költségvetéssel kapcsolatos törvényjavaslattól - nagyjából ez derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium a Portfolionak adott válaszából. Már csak az a kérdés, akkor minek nyújtották be? 

A Miniszterelnökséget vezető Lázár suttyomban terjesztette be új javaslatát, melynek értelmében a kormány év közben, parlamenti vita nélkül nélkül korlátlanul vállalhasson kötelezettségeket kifizetésekre. A dolog lényege az indoklás és lapnak küldött NGM-es válasz szerint is az lenne, hogy "a kiemelt közfeladat ellátására vonatkozó döntést a kormány abban az esetben is meghozhasson, ha az ahhoz szükséges előirányzat időben csak később biztosítható". Ugyanakkor egybe azt is jelenti, hogy mostantól elhárulna minden akadály a fedezet nélküli pénzköltés elől, ami némi aggodalomra ad okot. 

Az ügy további furcsasága, hogy a javaslatot nem az államháztartásért felelős Varga Mihály nyújtotta be, hanem Lázár János, ennek apropóján kérdezték az NGM-et, mit szólnak a fejleményekhez. A válasz szerint: 

A módosítás az Országgyűlés költségvetési jogát és a Költségvetési Tanács ezzel összefüggő jogkörét nem érinti, annak kiüresítéséről egyáltalán nincsen szó, hiszen ezáltal csak olyan jogosítványt ad a nemzetgazdasági miniszternek, amelyet a kormány a hatályos szabályozás alapján már most is megtehet. A kormány nem kerülte meg a nemzetgazdasági tárcát a törvényjavaslat kapcsán, azt kormányülésen megtárgyalta, majd az Országgyűlésnek a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtotta be.

Tehát lényegében azt állítják, a már érvényben lévő jogszabályok is lehetővé tennék az utólagos költségvetési kötelezettségvállalást, ebben az esetben viszont nem egyértelmű, mi szükség volt az egészre.