Ötezer tonna tűzifát hozott be saját használatra

2016.03.07. 11:14

A NAV kiadott egy közleményt, hogy idén fokozottan vizsgálják a tűzifa-kereskedelmet. Mondjuk talán most év végéig pont nem lesz akkora szezonja, de visszamenőleg is tudják nézegetni az adataikat, például az útdíjak és az ekáer alapján.  

Az elmúlt egy évben például 14 ezer szállítmány tűzifát hoztak be az országba, 3 milliárd forint értékben, döntően Románia és Szlovákia felől. 11 ezer szállítmányt pedig kivittek, döntően Ausztria felé. 

Ebben nincs benne például az az vállalkozó, aki teherautójával nem akarta bejelenteni a tűzifaszállítmányait, mert saját használatra hozta be Szlovákiából a fát. Csakhogy két év alatt nagyjából háromszázszor fordult meg, és 4700 tonna tűzifát hozott be saját használatra, ami már gyanús lett a NAV-nak. Most lefoglalták a fázós vállalkozó ingatlanjait. 

Úgy általában véve elterjedtek a NAV szerint a csalások a szektorban, sokan magánembereket iktatnak be az értékesítési láncba, hogy kevésbé legyen feltűnő, hogy az áru végül a tüzépekhez kerül adó és egyéb díjak nélkül. Mások egyszerűen elfelejtik bejelenteni a forgalom egy jó részét, vagy csak mutatóba intéznek egy-egy szállítmányt legálisan.