Bernát, Felícia
EUR 384,49 Ft
USD 363,43 Ft
7 °C
31 °C

Emmi: 1,6 milliárdos támogatást kérünk vissza az ORÖ-től

2016.03.08. 19:53

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) keddtől szabálytalanságok gyanúja miatt eláll az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) a Híd a munka világába projektről kötött szerződéstől, a kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket. Az Emmi keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: több szabálytalansági gyanúbejelentést tettek az ORÖ felzárkózási projektje miatt,

amelyek együttesen majdnem az önkormányzatra eső teljes támogatási összeget, több mint 1,6 milliárd forintot érintenek.

Kedden az Index írta meg, hogy a minisztérium hamarosan értesítheti a szerződésbontásról a szervezet vezetését is. Azt még nem tudni, hogy honnan lesz pénz visszafizetni a támogatást. A tárca közölte, a vizsgálatok alapján megállapítható: a projekt során létrehozott foglalkoztatási szövetkezet nem alkalmas arra, hogy ellássa a támogatási szerződésben meghatározott tevékenységet, ezért az Emmi - a folyamatban lévő vizsgálatok és szabálytalansági eljárások lefolytatása mellett - eláll a szerződéstől.

Korábban már írtunk arról, hogy az átvilágítás során megállapították, hogy a TÁMOP-os keretből összesen 560 millió forintért vásárolt hét épület valójában alkalmatlan arra, hogy ott regionális foglalkoztatási irodák működhessenek. A „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet hónapokon át halogatta az uniós támogatások záró elszámolásának leadását – mint kiderült, azért, mert a dokumentáció nagy részét egy adóvizsgálat során már tavaly nyáron lefoglalta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (b) és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke sajtótájékoztatót tartanak az új roma politikáról (2012)
Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (b) és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke sajtótájékoztatót tartanak az új roma politikáról (2012)
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Az Index információi szerint az Emmi záró vizsgálata azt állapította meg, hogy a projektben, amelyben a Türr István Képző és Kutató Intézet is közreműködött, az országos önkormányzat semmit nem teljesített a tervekből, ezért a szervezetre eső teljes támogatási összeget vissza kell majd fizetni. A pénzek elköltése kapcsán nemcsak NAV-vizsgálat, hanem rendőrségi nyomozás is folyik. Egyelőre azonban egyetlen eljárás sem foglalkozik  az ORÖ-t a kérdéses időszakban vezető Farkas Flórián személyes felelősségével. Farkasról kedden írtuk meg, hogy állítása ellenére nincs érettségije sem.

A lefolytatott vizsgálatok összegzése megállapította, hogy a projekt során létrehozott foglalkoztatási szövetkezet egyáltalán nem alkalmas a támogatási szerződésben meghatározott tevékenység ellátására. A helyszíni ellenőrzések eredményeként a folyamatban lévő vizsgálatsorozat mellett további szabálytalansági gyanúk kivizsgálása is megkezdődött. Az eljárásnak jelenleg több mint húsz gyanúpontja van.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás