Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Megölhették az Iszlám Állam egyik csúcsvezetőjét

2016.03.08. 22:16

Amerikai katonai és hírszerzési források szerint az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezet "Omár, a csecsen" néven elhíresült egyik csúcsvezetője, egyfajta "hadügyminisztere" valószínűleg amerikai légicsapás áldozata lett Szíriában, írta az MTI.

A légicsapást még pénteken hajtotta végre az amerikai légierő, az északkelet-szíriai Saddádi városban, de az információt csak kedden, washingtoni idő szerint a kora délutáni órákban szivárogtatták ki több amerikai tévéállomásnak.

Abu Omár al-Sisáni, "a csecsen" a valóságban grúziai származású terrorista, akit hírszerzési források az IS egyik legjobb képességű parancsnokaként tartottak számon, és az amerikai külügyminisztérium ötmillió dolláros vérdíjat is kitűzött a fejére.

Sisáni korábban egy grúz katonai elitalakulat tagja volt. A likvidálásáról szóló információkat egyelőre sem a külügyminisztérium, sem a védelmi minisztérium (Pentagon) nem erősítette meg. Saddádi városa az északkelet-szíriai el-Haszake tartományban fekszik, és az IS egyik logisztikai központjaként tartják számon. Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők február végén indítottak új offenzívát a város és a terrorszervezet ellen.