Pezsgőfürdő is lesz az MNB alapítványának oktatási központjában

2016.03.08. 19:40

Háromszintes oktatási és kutatási központot alakít ki a Magyar Nemzeti Bankhoz tartozó Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo) a Budai Várnegyedben. A 444 birtokába jutott tervrajzok szerint nagyon valószínű, hogy az épületben wellness-szolgáltatások kényeztetik majd a megfáradt kutatókat. 

Az Úri utca 72. alatt található műemléki ház pincerendszer legalsó szintjén pezsgőfürdők, egy nagy medence és szaunahelyiségeket is fel lehet fedezni. A 444 szerint a tervet kedd reggel titkos ülésen tárgyalta a műemléki tanácsadó testület tervtanácsa. 

Az alapítvány az épületet nettó 795 millió forintért vásárolta meg tavaly a Szép Házak Kft.-től. A Pageo tavaly ősszel jelentette, hogy megvették a műemléki védelem alatt álló épületet, valamint egy 1 milliárd forintot érő villát Matolcsy György jegybank elnök szomszédságában, a XII. kerületi Mátyás Király úton, írta a portál. 

Az Országgyűlés múlt kedden szavazta meg Bánki Erik fideszes képviselő beadványát, ami szerint az MNB közpénzből működő alapítványaira a jövőben nem vonatkozna az Infotörvény, ezért a nyilvánosság nem ismerhetné meg részletesen az alapítványok gazdálkodását. A törvényt kivételes eljárásban fogadták el két nap alatt, amikor a Parlamentben kormánypárti képviselőket kérdeztünk róla, lényegében egyikük sem tudta, hogy miről fognak másnap szavazni

A törvény még Áder János köztársasági elnöknek is alá kell írnia, hogy életbe léphessen. Sajtóinformációk szerint Áder ezt nem fogja megtenni, hanem az Alkotmánybírósághoz fogja küldeni. Péterfalvi Attila Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője szerint a törvény alkotmányossági aggályokat vet fel, és szembe megy a bírósági és hatósági gyakorlattal.