Visszalépett a nyílt vitától a fideszes, akit azzal támadnak, hogy családi biznisszé alakította az iparkamarát

2016.03.09. 15:15

Dúl a harc a budapesti iparkamara (BKIK) elnöki székéért. A tisztújítás legnagyobb esélyese az eddigi elnök Szatmáry Kristóf fideszes politikus, de több kihívója is akad. Egyikük Nagy Elek, nagyvállalkozó, aki ugyan szerdára sajtónyilvános vitára is kihívta Szatmáryt, végül a politikus visszamondta a vitát.

Nagy Elek a szerdán elmaradt sajtónyilvános vitával kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben azt írta, sajnálja Szatmáry visszalépését, fontosnak tartotta volna, hogy "a BKIK elnökségéért induló jelöltek nyíltan tudják ütköztetni álláspontjaikat."

A Napi.hu korábban már írt a BKIK körüli furcsa ügyekről. Egyebek mellett arról is, hogy a kihívók dolgát nehezíti, hogy a jelek szerint a mostani elnök és rokonai erősen kézben tartják a szervezetet. A választási bizottságot Szatmáry vezeti, a mandátumvizsgáló bizottságot Szatmáry anyja, Szatmáryné Jähl Angéla vezeti.

Nemrég már Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője is nyíltan kritizálta az állapotokat. Szerinte a budapesti kamara családi biznisszé alakult Szatmáry és édesanyja, Szatmáryné Jähl Angéla vezetése alatt. Utóbbi ugyan csak az elnökségi tagok egyike, de a Napi.hu által megkérdezett kamarai vezetők és tagok egybehangzóan állítják: valójában ő irányítja a szervezetet.

Parragh kritikájában azt is elmondta, hogy a budapesti cégeknek csupán néhány százaléka tag, a legjelentősebb vállalkozások látványosan távol maradtak a szervezettől. 

A Napi.hu szerint választási furcsaság az is, hogy Szatmáryék két hét alatt csaknem félszáz új tagot léptettek be, ez a jelenlegi kamarai tagság jelentős része. Eközben egy sor jelentkezőt formai okok miatt elutasítottak, így ők nem vehetnek majd részt a szavazásban. A sok újonnan belépett tag a lap szerint befolyásolhatja a szavazás végkimenetelét, mert a kamarában az egy tag, egy szavazat elv érvényesül.

A Szatmáry-család tevékenységéről a korábbi években számos botrányos részlet derült ki. Jähl Angéla akkori élettársát jelölte egy Széchenyi-kártya iroda vezetőjének, ám kiderült, hogy az büntetett előéletű.

Frissítés: Szatmáry Kristóf cikkünk megjelenése után közölte, Nagy Elek neki hivatalosan nem is kihívója, elnököt a küldöttek jelölhetnek, majd a közgyűlés dönt a pozíció betöltéséről. Nagy Elek csak ma reggel szólt a vitáról, de Nagynak egyébként sem ismerete, sem jogalapja nem volt a vita meghirdetésére

Szatmáry szerint a kihívók dolgát egyáltalán nem nehezíti, hogy a választási bizottságot ő, a mandátumvizsgáló bizottságot pedig anyja, Szatmáryné Jähl Angéla vezeti, hiszen szerinte ezeknek a bizottságoknak nincs ráhatása az elnökválasztás folyamatára.

Nem igaz szerinte, hogy két hét alatt csaknem félszáz új tagot léptettek be, és ez a jelenlegi kamarai tagság jelentős része, szerinte 50 cég beléptetése egyébként sem befolyásolná a választás kimenetelét.

Az viszont igaz, hogy 1200 felszámolás alatt álló társaság felvételét elutasították formai okok miatt. De csak azért, mert Nagy Elekék "úgy próbáltak csalni", hogy 5-6 felszámolóhoz tartozó cég felvételét kérte.