5 milliárdot kapott a Richter a kormánytól

2016.03.10. 16:11

A magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja a Richter gyógyszergyár 15 milliárd forintos biotechnológiai kapacitásbővítő beruházását - írja az MTI Szijjártó Péter sajtótájékoztatója alapján. 

A miniszter elmondta, a debreceni kapacitásbővítéssel 125 új munkahely jön létre magasan kvalifikált speciális munkakörben. A debreceni üzem fejlesztése az idén kezdődik, és 2018-ban fejeződik be. Szijjártó szerint a Richter bizonyítja, hogy Magyarországon világszínvonalú, nagy hozzáadott értékkel rendelkező termékeket lehet gyártani, és a termékek jelentős hányadát exportpiacon lehet értékesíteni.

A magyar export rekordot döntött tavaly, mondta a miniszter, aki szerint ez nem lett volna lehetséges, ha a gyógyszerexport nem ér el ugyancsak rekordot. Tavaly volt minden idők legmagasabb magyar gyógyszerkivitele, 4,5 milliárd euró értékben, ebből 1,2 milliárd a Richter kiviteléhez kötődik, a cég elsőszámú exportpiaca Oroszország. A Richter beszállítóinak 75 százaléka magyar cég, amelyek tavaly így 75 milliárd forint bevételre tettek szert a miniszter elmondása alapján. A magyar gyógyszergyártás 2015-ben jó évet zárt, teljes termelési értéke 8,5 százalékkal növekedett 822 milliárd forintot tett ki, a magyar gyógyszergyártásban dolgozók száma 25 százalékkal bővült és elérte a 25 ezret.

Papp László, Debrecen polgármestere azt mondta, gazdaságfejlesztésében a technológiai iparágak, a magas hozzáadott értéket jelentő termelést preferálja, és a város innovációs programja sikeres: 2010 és 2015 között 50 százalékkal nőtt a város iparűzési adóbevétele.