Lázár: Vége a könnyű pénzek időszakának

2016.03.10. 11:44 Módosítva: 2016.03.10. 12:30

Lázár János a Portfolio Uniós Források 2016 című konferenciáján a fejlesztéspolitika eddigi eredményeiről és a további irányokról beszélt. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a könnyű pénzfelhasználás ideje lejárt, okosan, hatékonyan kell a 2014-2020-as forrásokat felhasználni, mert 2020 utáni időszak nagyon bizonytalan.

Lázár kritizálta a 2007-2013-as fejlesztési időszakot, mivel hiába költöttünk el 9200 milliárd forintot ez alatt az idő alatt, az ország versenyképessége nem javult. Ez alatt a ciklus alatt a K+F források mintegy 60 százaléka ment el bérkiegészítésre, ami szerinte az új ciklusban már biztosan nem megy. A mostani hétéves keret nagy részét 2018-ig ki kell fizetni, mondta, de törekedni kell rá, hogy fenntartható projektekbe menjen a pénz, mert utána szűkösebb idők jönnek. Lázár szerint ugyanakkor 2018 után az EU-s forrásokon kívüli növekedési hajtóerőkre is számíthatunk. A miniszter számít a pályázati tanácsadói szakma tudására és tapasztalataira, és szeretné, ha a transzparensek lennének a folyamatok, mondta.

A kormány új rendszert dolgoz ki az uniós pályázatok értékelésére, melynek lényege, hogy a pályázatértékelésnél nem lesz kiszervezés, elvárás, hogy csak állami képviselő értékeljen, közölte Lázár. A Miniszterelnökség április 15-ig tesz javaslatot a erről a kormánynak. A miniszter szerint a pályázatot értékelőkről nyilvános, mindenki számára hozzáférhető értékelő szaknévsort állítanak össze, objektív, az irányító hatóságok és a társminisztériumok által meghatározott szempont alapján.

Lázár János egy kérdésre reagálva arról is beszélt, hogy

a kormány egy nemzeti tőkealap felállítására készül.

Ez egy elkülönített alap lenne az állami költségvetésben állami forrásokból, és akár azt a célt is szolgálhatná, hogy az állam beszálljon a magyar tulajdonú kkv-kba maximum 49%-os tulajdonosként, "amolyan csendestársként".

A miniszter még egy újdonságot közölt: elmondta, hogy a kormány hajlandó átcsoportosítani forrást a Terület és Településfejlesztési Operatív Program 1200 milliárdos keretéből (vagyis az önkormányzatoktól) a GINOP felé azért, hogy még több forrás kerüljön a kkv-khoz.