A szekszárdi állampolgárság-maffia ügyében van vád

2016.03.11. 14:11

Kilenc ember ellen kezdtek el nyomozni a szekszárdi kettős állampolgárságos maffia ügyében, de végül csak három ellen emeltek vádat, írja az MTI.  Ráadásul csak néhány hónapot vizsgáltak, 2013 novemberétől 2014 augusztusáig. Korábban itt írtunk a kettős állampolgárságra kiépült maffia-csoportokról, akik tízezrével szereztek pénzért oroszoknak és másoknak magyar állampolgárságot a suta szabályozásunk miatt. A cikksorozatból az is kiderül, hogy 2013 előtt még durvábban ment az üzlet, a legtöbbször  polgármesterek, állami hivatalnokok segítségével. 

A szekszárdi eset a pár, végül letartóztatott, alacsony rangú tisztségviselő közül azért lehet híresebb, mert ott az esküvőjéről hurcolták el az egyik tisztviselőnőt. 

Mindenesetre most a pár hónap alatt is 31 embert igazolt az ügyészség szerint a háromfős csapat. Ezek közül 12 ukrán, 18 orosz, és egy hontalan, de korábban orosz állampolgár kapott még hamis papírokat a csoporttól.

A gyanúsítottak között korábban volt még másik hat ember, köztük két ukrán és két orosz állampolgár, akik a akár az itt jelzett Szásáék is lehettek. Velük szemben végül inkább megszüntették a nyomozást. A vád szerint 2013 őszén ismerkedett csak meg egy budapesti ügyvédjelölttel a szekszárdi nő, aki azonnal rávette, hogy gyártson hamis papírokat az ügyfeleinek.  A harminc emberért a nő a vádirat szerint csak 3 millió forintot kapott, noha az iparági információk szerint az ügyfelek ennek többszörösét fizették a közvetítőiknek a magyar állampolgárságért. A harmadrendű vádlott a vád szerint csak segített segített közvetíteni a pénzt.