Bemutatták a legrosszabb helyzetben lévő adósokat

2016.03.11. 13:19

Az MNB mostanra felmérte, hogy nagyjából hogy néz ki a bedőlt, vagy legalábbis súlyos csúszásokban lévő jelzáloghitelesek összetétele. A Nem fizető lakossági hitelesek nagyjából kétharmadára ugyanis az MNB ajánlásokat adna majd ki, írja a Portfolio.

A végtörlesztés és egyéb komoly vagy kevésbé komoly kötelező banki kedvezményekkel végrehajtott adósmentések után még mindig maradt 130 ezer nem teljesítő adós. Akiknél a kormány nem engedheti meg magának, hogy az utcára kerüljenek.

Az adósok egyébként:

  • Átlagosan 9 millióval tartoznak, az átlagos törlesztőrészletük 83 ezer forint. 84 százalékuknak egyébként 15 milliónál kisebb a tartozása és 82 százalékuknak az árfolyamváltozások vagy a késések miatt magasabb a tartozása, mint a kezdeti hitel összege.
  • Az élő szerződések 40 százalékánál nagyobb a törlesztőrészlet, mint az ügyfél rendszeres legális jövedelme.  
  • Az ingatlanok 70 százaléka falvakban és kisvárosokban van. Egyébként az érintett ingatlanok kétharmada nem ér most 10 milliót se, a 20 milliós érték feletti ingatlanok pedig döntően Budapesten vannak. 
  • Az ügyfelek legális jövedelme alapján 10-20 százalék azok aránya, akiknek lenne rendesen pénze kifizetni a törlesztőrészletet, de nem teszik. 

A jegybanki ajánlások az "alacsony fizetési hajlandóságú" és az "átstrukturálható" kategóriájú 80 ezer körüli adósra újabb feltételeket szabnak majd. A bankoknak majd személyesen kell felkerestetniük az ügyfelet egy megbízott ügynökkel vagy alkalmazottal. Ott meg kell próbálniuk 3 hónap alatt valami megállapodásra jutniuk, legalább két megoldási javaslatot kínálva, ahol az egyiknél biztosan megtarthatja az ügyfél az ingatlanját. Az adósnak pedig például csak néhány alkalommal lehet visszautasítani a bank kapcsolatfelvételi kísérletét, emellett a megállapodás után nem lehet 30 napnál hosszabb fizetési késése.