Az olajtermelés befagyasztásáról tárgyal Iránban az orosz miniszter

2016.03.14. 14:56

Teheránba érkezett Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter, hogy tárgyalásokat folytasson az olajkitermelés szintjének befagyasztásáról – írja az MTI az iráni Mehr hírügynökség alapján. Az orosz miniszter Hamid Csicsán iráni energiaügyi miniszterrel és Bijan Zanganeh olajipari miniszterrel folytat majd tárgyalásokat.

Oroszország, Szaúd-Arábia, Katar és Venezuela februárban kötött megállapodást az olajkitermelés befagyasztásáról a januári szinten az olajár csökkenésének megállítása érdekében. Irán mindeddig elzárkózott attól, hogy a termelése befagyasztása mellett kötelezze el magát. 

"A termelésbefagyasztással kapcsolatos álláspontunk világos, és változatlan" - szögezte le Bijan Zanganeh a Mehr hírügynökségnek, hozzátéve, hogy ezt tudatni fogja az orosz miniszterrel is. Irán célja termelésének napi négymillió hordóra, a nemrégiben feloldott szankciók bevezetése előtti szintre emelése.

Ezután lehet szó megállapodásról, addig azonban kéretik bennünket békén hagyni

– mondta Zanganeh. Hozzátette, hogy a termelés csökkentésének a témája egyébként sem az iráni olajipari vállalatokra tartozik, hanem azokra, akik termelésük növelésével az árcsökkenést előidézték – ezzel kimondatlanul a térségi rivális Szaúd-Arábiának szúrt oda.