Folytatódhat a Buda-Cash-kártalanítás

2016.03.16. 15:23

Folytatódhat a Buda-Cash ügyfeleinek kártalanítása, mivel határidőre lezárult a vagyonfelmérés eredményének felülvizsgálata, a Hungária Értékpapír Zrt. esetében pedig a felszámoló most rendelte el a vagyonfelmérés eredményének felülvizsgálatát - közölte a társaságokat felszámoló Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) szerdán az MTI-vel.

A PSFN március 2-án jelentette be, hogy felülvizsgálatot rendel el a Buda-Cashnél, mert a 2015. december 23-án közzétett adatok alapjául szolgáló külső szakértői jelentés olyan téves megállapításokat tartalmazott, amelyek egyes kiadási arányszámokat érinthettek. A felszámoló hivatalos honlapján közzétették az új kiadási arányszámokat. A Buda-Cash a következő két hétben minden ügyfelét tájékoztatja az új arányszámok alapján megállapított és a vagyonkiadás alapjául szolgáló új egyenlegéről, amelyről az ügyfélkapuval rendelkezők az ügyfélkapun keresztül, az ügyfélkapuval nem rendelkezők pedig postai úton kapnak tájékoztatást.

Az új kiadási arányszámok alapján meghatározott, hiánnyal érintett ügyfélkövetelésekről a felszámoló soron kívül tájékoztatja a Befektető-védelmi Alapot (Beva). A Hungária Értékpapír Zrt. esetében szintén a vagyonfelmérés eredményének felülvizsgálatát rendelte el a felszámoló, melyről soron kívül tájékoztatást nyújt a Beva részére. A felülvizsgálat legkésőbb 2016. március 31-ig lezárul, amelynek eredményéről a Hungária felszámolója közleményben tájékoztatja az ügyfeleket.

A PSFN tavaly december 23-án arról tájékoztatott, hogy lezárult a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír Zrt. átfogó vagyonvizsgálata, így mindkét felszámolás alatt álló befektetési szolgáltató ügyfelei részére teljes körűen megkezdődhet az elérhető vagyonelemek kiadása és a Beva kártalanítása. Mint írták, mind a Buda-Cashnél, mind a Hungáriánál vannak olyan eszközök, amelyekben hiány mutatkozik, ezért a felszámoló a hatályos jogszabályok alapján, homogén csoport képzés révén határozta meg az egyes ügyfeleknek kiadható eszközöket, illetve azok kiadási arányszámát.