A Fővárosi Törvényszék szerint ki kell adni a posta szerződéseit

2016.03.17. 11:36

Csütörtökön első fokon ítélet született abban a perben, amit Tóth Bertalan szocialista képviselő indított a Főgáz ellen, adta hírül a 444.hu. A Fővárosi Törvényszék döntése szerint nyilvánosságra kell hozni, hogy a mennyiért nyomtatja, borítékolja és szállítja ki az állami tulajdonban lévő posta a szintén állami Főgáz számláit. A lap szerint a bíróság az infótörvényből és az alkotmányból vezette le, hogy ezek az adatok nem lehetnek titkosak.

Korábban a fideszes Németh Szilárd törvényjavaslatot adott be arról, hogy a Magyar Postára ne vonatkozzon a közérdekű adatok nyilvánosságát biztosító törvény. Ezt azonban ebben a formában az adatvédelmi hatóság elnöke kifogásolta, így a javaslatot módosították. Az elfogadott törvény szerint végül nem komplett szerződéstípusok, hanem bizonyos, üzleti érdekeket jelentősen sértő adatok nem lennének közérdekű adatként megismerhetők.

Csakhogy a törvény még így sincs teljesen rendben, ugyanis benne hagyták, hogy az a folyamatban lévő adatkérési eljárásokra visszamenőlegesen is érvényes. Vagyis egyebek mellett Tóth Bertalan perére is. Ez az adatvédelmi biztos szerint alkotmányos aggályokat vet fel, Áder János köztársasági elnök is a visszamenőleges hatály miatt dobta vissza az elfogadott törvényt, és küldte el alkotmánybírósági normakontrollra. (Az MNB-törvénnyel együtt, amelynél azonban nem csak a visszamenőleges hatály volt a kifogás.)

Tóth Bertalan egyébként arra volt kíváncsi, hogy a Főgáz milyen szerződéseket kötött a Díjbeszedővel és a Magyar Postával a számlázásokkal kapcsolatban. Ha az Alkotmánybíróság elkaszálja a törvényt, és a képviselő főgázos ítélete is jogerős lesz, ki kell adniuk az adatokat.