Pont arra nem jók lassan a különadók, amire kitalálták őket

2016.03.17. 14:34

Az Orbán-kormány 2010-ben pont azért vezette be az ágazati különadókat, hogy a költségvetés bevételeit növeljék a válság után, a LeitnerLeitner adótanácsadó cég szerint viszont lassan nemhogy nem növekednek, de csökkenhetnek is majd a költségvetési bevételek. 

A cég elemzése szerint 2015-ben - évek óta először - csökkent az összesen 15 hatályban lévő különadóból befolyó bevétel, ami a korábbi években főként azért nőtt, mert egyre több ilyen adónemet vezetett be a kormány. A várakozásoktól viszont több évben is elmaradtak a különadókból befolyó bevételek.

Az adóalanyok, vagyis az adók kifizetni köteles cégek kétféleképpen tudják kigazdálkodni a különadókat, amelyek közül mindengyik visszafogja a növekedést és így csökkenti a költségvetés bevételeit

  1. Vagy a kiadásaikat, ezen keresztül a beruházásaikat csökkentik
  2. vagy átterhelik a fogyasztókra és árat emelnek, ami  keresletet és  fogyasztást csökkentheti.

A LeitnerLeitner szerint elvitathatatlan, hogy a bevezetése után ezek az adók sokat tettek hozzá a költségvetéshez, 2012-ben csak az ágazati különadók 21,3 százalékkal, 2013-ban a pénzügyi tranzakciós illeték 20,9 százalékkal csökkentették a hiányt. A kormány viszont egy idő után ahelyett, hogy a kieső adóbevételeket pótolta volna, elkezdte arra használni ezeket az adókat, hogy a sokkal rugalmatlanabbul alakítható hagyományos adónemeket háttérbe szoríthassa. Az eredetileg ideiglenesnek tervezett adókról pedig kiderült, hogy nagyon is állandósultak és érvényben maradnak. 

Ráadásul abban sem figyelhető meg érdemi változás, ahogy a kormány bevezeti ezeket az adókat: a jogalkotási folyamat, a felkészülési idő rövid és zaklatott. A gyorsan bevezetett adók sokszor nem is eléggé átgondoltak: 3 különadó esetében egyáltalán nem mérték fel a bevezetés hatásait, a módosításoknál mindössze 4-szer készült hatásvizsgálati lap, pedig 28-szor lett volna rá szükség.

A cég szerint viszont

nem lenne lehetetlen fenntarthatóvá tenni a különadók rendszerét,

például ha csökkentenék a szektorok közti különadó-terhelés különbségét, ami most elég aránytalan, a pénzügyi szektor például a különadóból származó bevételek 57 százalékát fizeti. Emellett fontos lenne az érintettekkel történő előzetes és rendszeres egyeztetés, valamint az adónemmel kapcsolatos hatások alapos (felül)vizsgálata.