Rengeteg EU-s pénzt tart még vissza Brüsszel

2016.03.17. 08:25

Bár Lázár János szeret azzal dicsekedni, hogy  Magyarország  a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusra jutó összes EU-s forrást lehívta, a valóság az, hogy a teljes összeg úgy 10 százalékát még mindig nem fizette ki a Bizottság a pályázatoknál talált szabálytalanságok miatt - írja a 444. Amit pedig az EU nem fizetett ki, azt a magyar állam hitelekből pótolja, 2015-ben erre egy 4-es metrónyi hitelt, 560 milliárd forintot vett fel erre az Államadósság Kezelő Központ. 

A Bizottság többek között a következő pályázatokra nem adott pénzt

  • a közvilágítási KEOP pályázatok, amiket sorra nyert Orbán vejének volt cége, az Elios Zrt.;
  • Az útépítési pályázatok, amiken csak olyan cég indulhatott, amelyiknek 50 kilométeren belül van aszfaltkeverő telepe, ami Brüsszel szerint túl szigorú feltétel volt;
  • A teljes TÁMOP operatív program, amire az Öveges program visszásságai miatt egy fillért sem az EU
  • a társadalmi infrastruktúra program, vagyis a TIOP, aminél az egész igazgatási és ellenőrzési rendszerrel baja van a Bizottságnak.

Hogy a visszatartott pénz mekkora problémát okoz majd hosszú távon, azt még nem lehet tudni, mert a pénz egy részét idővel utalhatják majd, amiknél csak a felvett hitel kamatait kell majd törlesztenie a magyar kormánynak, de lehetnek olyan programok, ahol vagy levonnak valamennyi büntetést, vagy az egész összeget megvonják Magyarországtól.