100 milliárd fontba és a növekedésükbe kerülhet a briteknek az EU elhagyása

2016.03.21. 14:09

2020-ig akár 950 ezer munkahelybe és 100 milliárd fontba (mintegy 40 ezer milliárd forintba) kerülhet a briteknek, ha úgy döntenek, elhagyják az Európai Uniót a Brit Iparszövetség által hétfőn ismertetett tanulmány szerint, írja a Bloomberg. 

A tanulmányt jegyző PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég nem fest túlságosan rózsás képet az unióból való távozásról, vagy ahogy az angolok nevezik, Brexitről. Ha a június 23-ra tervezett népszavazás eredménye az EU-ból való kilépés lenne, „az nagyon komoly sokkot jelentene a brit gazdaságnak”, közölte az ország legnagyobb lobbicsoportjának számító iparszövetség.

Az életszínvonalra, a foglalkoztatásra és a növekedésre is negatív hatást gyakorolna, mondta Carolyn Fairbarn iparszövetségi vezető. „A közös költségvetésen és a szabályozási oldalon megspórolható pénz pozitív hatásai messze elmaradnának a negatívumok mögött” – tette hozzá. 2020-ig terjedő időtávon 5 százalékos GDP-növekedéstől esne el az Egyesült Királyság gazdasága, 2017-ben és 2018-ban akár 0 százalékos növekedési forgatókönyv is megvalósulhatna. A hatások nem csak rövid távon érvényesülnének az elemzés szerint, 2030-ra szinte biztosan kisebb lesz a brit gazdaság, amennyiben a kilépés mellett döntenek.

Nem a PwC szakértői az elsők, akik szerint nem jó ötlet távozni az EU-ból. Nemrég Sir Richard Branson, a Virgin vállalatbirodalom alapítója és Nicolas Petrovic, a Eurostar szuperexpresszeket üzemeltető cég vezérigazgatója közösen megfogalmazott nyílt levélben figyelmeztették a brit kormányt arra, hogy a gazdaság számára az EU-tagság a különböző becslések szélsőértékei alapján évente 31 milliárd és 92 milliárd font (12 ezer milliárd és 37 ezer milliárd forint) közötti többletbevételt jelent.

Az EU-elhagyást pártoló Vote Leave csoport vezetője szerint ugyanakkor az iparszövetség aggályait nem kell komolyan venni, mivel az unió által pénzelt szervezetről van szó. Matthew Elliott azt nyilatkozta a sajtónak: „akkor is rájuk hallgattak, amikor beléptek az unióba, és akkor sem volt igazuk, ahogy nincs igazuk most sem”.

A kilépés mellett érvelők szerint az Egyesült Királyság számára az unió szűkülő piac, a tagság viszont hátráltatja az országot abban, hogy számára előnyös alkukat kössön a világ gyorsabban növekvő gazdaságaival.