Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Mérgező kenyeret találtak az Aldiban

2016.03.21. 10:05

Az Aldiban kapható, 250 grammos kiszerelésű rozsos és szezámos extrudált kenyér „ochratoxin A” penészgomba toxinnal szennyezett, ezért a Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ha vettek ilyen terméket, akkor ne fogyasszák el. Akkor sincs viszont óriási baj, ha valaki néhányszor evett a kenyérből, mert megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket.

A terméket az Aldi nem árulja már. Az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az ochratoxin A a legjelentősebb, ami erősen mérgező anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban májat, idegrendszert, immunrendszert, és a reproduktív szerveket károsító hatását is igazolták. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag.

A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, és fűszerekben is előfordulhat. Bár az élelmiszerek előállítása során folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlennek tekinthető, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat.