Önvezető autókra állna át az Uber?

2016.03.21. 15:30

A német Manager Magazin értesülése szerint a Mercedes 100 ezer önvezető luxusautót szállíthat le az Ubernek 10 milliárd euró értékben - írja a Hvg.hu. A két cég vezérigazgatójának megegyezése alapján a Mercedes azt vállalta, hogy 2020 utánra tudják leszállítani a kocsikat. Azt nem lehet tudni, hogy jogi, vagy technikai akadályok miatt ilyen óvatos-e a Mercedes a határidővel kapcsolatban.

Az üzlet két dolog miatt is érdekes lehet. Egyrészt nemrég derült ki, hogy a BMW saját bérautós vállalkozás beindításán dolgozik, amivel hosszabb távon akár az Uber versenytársa is lehet. Másrészt viszont az Uber dolgát eddig csak inkább megnehezítették a munkavállalói, és eddig is lehetett tudni a vállalatról, hogy hosszabb távon vezető nélküli autókat akarnak inkább üzemeltetni.

A Mashable szerzője szerint viszont például kétséges, hogy a Manager Magazin értesülése ebben a formában igaz lenne. A cikk szerint az Ubernek egyrészt jelenleg nincs annyi pénze, hogy nyugodt szívvel be merjen vállalni egy ekkora bevásárlást, másrészt viszont a Mercedes valóban képes lehet éveken belül önvezető autókat gyártani, de ez még nem magyarázza meg, hogy az Uber miért rendelne olyan kocsikat, amikről még nem tud semmit. Ennek ellenére a cikk szerzője szerint eléggé valószínű, hogy az Uber éveken belül tető alá hoz egy ilyesmi bevásárlást, inkább csak az valószínűtlen, hogy ezt már most megtegye.