Félmillió bankszámla tűnt el a tranzakciós adó bevezetése óta

2016.03.23. 07:16

Több mint 520 ezer lakossági bankszámla tűnt el a tranzakciós illeték 2013 eleji bevezetése óta – számolta ki a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján. A magyaroknak csak 9,32 millió bankszámlájuk volt tavaly év végén, ilyen kevés lakossági bankszámla a jegybank 2010 óta vezetett statisztikái szerint még sosem volt.

A bankszámlák száma 2012 végén tetőzött, azóta minden negyedévben csökkent a számuk. Ez egyrészt azért lehet mert a tranzakciós illeték bevezetése miatt megnőttek a számlavezetési költségek, másrészt mert az alacsony kamatok miatt egyre kevesebben tartják bankbetétben a megtakarításukat. Emellett egyre kevesebb ember tart párhuzamosan több bankszámlát több hitelintézetnél, a megugró tranzakciós költségek miatt ugyanis nem éri már meg az akciós kamatokra vadászva utaztatni a pénzt.

Aki viszont megtartotta a számláját, egyre több mindenre használja, ma már a négyötödükhöz kapcsolódik netbankos szolgálatás, amelyet egyre aktívabban használnak is. A cégek és magánszemélyek összesen tavaly összesen csaknem 100 millió ügyletet bonyolítottak így le 37 ezer milliárd forintot meghaladó értékben. A csoportos beszedések is egyre népszerűbbek, számuk 2015-ben megközelítette a 39 milliót, értékük pedig 440 milliárd forint fölött volt.

A lakossági bankkártyák száma 8,43 millió darab volt tavaly év végén, vagyis a tranzakciós díj után 22,6 ezerrel csökkent. Ez a szám némi korrekcióra szorul, a valódi plasztiklapok száma csaknem 85 ezerrel esett vissza, a virtuális, leginkább csak internetes vásárlásra használható kártyák viszont gyorsan terjednek, már több mint 660 ezer van belőlük.

A bankkártyás vásárlások száma és volumene is dinamikusan növekszik, idehaza több mint 400 millió, külföldön 28 millió alkalommal vették elő a magyarok tavaly a kártyájukat, és eközben összesen 3205 milliárd forintot hagytak a kereskedőknél. A készpénzfelvételek száma és mennyisége is nőtt tavaly.