550 új munkahelyet teremt egy gabonafeldolgozós gigaberuházás

2016.03.24. 15:45

Gabonafeldolgozó üzemet épít zöldmezős beruházással a Szolnok melletti Tiszapüspökiben a Tisza-TK Projekt Kft. A 145 millió eurós (45 milliárd forintos) beruházás alapkövét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Zahola-Pollák Vanda, a kft. ügyvezető igazgatója helyezte el csütörtökön, írja az MTI.

Varga Mihály szerint ez lesz a rendszerváltás óta Magyarországon megvalósuló legnagyobb élelmiszeripari beruházás, "amelynek jelentősége egész Közép-Európára kiterjed". A nemzetgazdaságilag kiemeltnek minősített beruházáshoz a kormány 9,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt és több bank is hosszú lejáratú hitelt biztosít. A tervek szerint 2017-re lesz kész a gyár. 

A teljes egészében magyar tulajdonú vállalat 550 új munkahelyet teremt a gyárban és akár 750 közvetett munkahelyet a térségben, közölte a nemzetgazdasági miniszter. Az új üzem az elérhető legmodernebb technológiával épül, és magas hozzáadott értékű termékek széles palettáját állítja majd elő Varga és a Tisza-TK Projekt ügyvezetője, Zahola-Polláh szerint.

Az üzemet környezetbarátra tervezik, a hőenergiát biomasszából nyerik és hulladékmentes, korszerű technológiát használnak majd. A gyár évente 530 ezer tonna kukoricából állít majd elő élelmiszeripari alapanyagokat, a 230 ezer tonna izocukor mellett termékportfóliója a legmagasabb minőségű alkoholtól, cukortól az étolaj alapanyagig terjed. Jelentős lesz az állattenyésztési célokra gyártott GMO-mentes takarmányalapanyag-termelés is.