Megszűnhetnek a postafiókok a kisebb településeken

2016.03.24. 17:11

Egy szerdán benyújtott, a miniszterelnökségi bürokráciacsökkentésbe illeszkedő törvényjavaslat szerint a tízezer lakos alatti településeken pénzügyi intézmények is nyújthatnának postai szolgáltatásokat.

DBELO20070220017
Fotó: Beliczay László / MTI

A benyújtó Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára az MTI-nek csütörtökön elmondta: a Magyar Posta szolgáltatási díj fejében pénzügyi intézményeknek is átadhatná a postai feladatok ellátását olyan településeken, ahol nagyon alacsony a működő postahivatalok kihasználtsága. A lépés a már hosszú ideje működő Posta Partner Program minőségi folytatásának is tekinthető, a nemzetközi gyakorlat figyelembevételével.

Mint mondta, adottság, hogy az érintett kistelepüléseken leginkább a takarékszövetkezetek vannak jelen, nem pedig a kereskedelmi bankok fiókjai. A takarékszövetkezeteknek sok más feladata is van ezeken a településeken, egyebek mellett közvetítik a nagyvárosokban már megszokott pénzügyi szolgáltatásokat az ott lakóknak, így nem lenne különös, ha a postai feladatokat is átvennék. Németh Lászlóné szerint nagy költséget jelent az országszerte 2700 helyen megtalálható postahivatalok fenntartása, pedig vannak olyan helyek, ahol naponta csak 4-5 ember látogatja őket.  

Az államtitkár szerint olyan modellt kell kialakítani, ahol a postai és pénzügyi szolgáltatások száma nem csökken, sőt bővülni tud, ellenben a működtetés költségei csökkennek. Az államtitkár elmondta: a hagyományos postai levélforgalom Magyarországon és világszerte is csökken, évente 5 százalékkal, valamint a csekkforgalomban is csökkenő tendencia van a korszerűbb fizetési lehetőségek megjelenésével. A Miniszterelnökség vezetésével elindult bürokratikus racionalizálásnak és hatékonyságnövelésnek az állami vállalatoknál, így a postánál is érvényesülniük kell, mondta.