Jusztina
10 °C
27 °C

Népszabadság: A kormány fontolgatja a vasárnapi újranyitást

2016.03.24. 10:11 Módosítva: 2016.03.24. 12:06

Felmerült a kormány részéről, hogy a visszaállítanák az üzletek vasárnapi nyitvatartását, legalábbis erre utalhat az, hogy kiskereskedelmi üzletláncoknál puhatolóznak ebben a kérdésben, írja piaci forrásokra hivatkozva a Népszabadság. 

A laphoz eljutott információk szerint kormányoldalon szinte biztosra veszik, hogy Erdősi Lászlóné népszavazási kérdése elbukik a Kúrián, és egy visszakozás még mindig kisebb presztízsveszteség lenne a kormánynak, mint egy vesztes népszavazás. 

Pont a kisebb hazaiak jártak rosszul

A Népszabadságnak nyilatkozó források szerint a Miniszterelnökség képviselői az elmúlt napokban több kiskereskedelmi láncnál is érdeklődtek, mit szólnának egy esetleges vasárnapi újranyitáshoz. Ezen kívül úgy tudják, van olyan hazai áruházlánc, ami egy ideje a boltzár eltörlése mellett lobbizik, mivel az súlyos veszteségeket okozott neki.

A nagy multinacionális áruházláncok jobban megtalálták a számításukat az új rendszerben, péntek-szombati csúcsüzemben lényegében be tudják hozni vasárnapi forgalmukat, a hazaiak közül viszont akad, aki rosszul járt: alulmaradt a vevőkért folytatott pénteki-szombati versenyben, így nemcsak a vasárnapi vevőit veszítette el, de törzsvásárlói egy részét is el tudták csábítani a hipermarketek és a diszkontok.

Nem jönne ki jól a Fidesz egy népszavazásból

A népszavazás kapcsán még mindig nem tisztázott, hogy amennyiben Erdősiné kérdését elutasítják, úgy a másodikként beadott Nyakó István-féle kezdeményezés lesz-e érvényes, vagy megismételtetik az eljárást. Mindkét forgatókönyv magában hordozza annak veszélyét, hogy a vasárnapi zárvatartást elsöpörje egy népszavazás, ez pedig nem jönne túl jól a kormánynak, amelynek egyik fő állítása magáról éppen az, hogy kétharmados többségükkel jól reprezentálják a népakaratot. 

Az NVB kedden Orbán Viktornak megküldött javaslata szerint ügyfélkapun keresztül is be lehetne terjeszteni népszavazási kezdeményezéseket, és párhuzamosan azonos témában is lehetne aláírásokat gyűjteni. A győztes kezdeményező az lenne, akinek korábban benyújtja a 200 ezer érvényes szignót. Kormánypárti politikusok szerint ez nem változtat azon a várható végeredményen, hogy egy referendumon a többség elutasítaná majd a vasárnapi zárva tartást.

A kormányt sokan megkeresték a híresztelések ellenőrzéséért, a Rogán Antal vezette

Kormányzati Tájékoztatási Központ pedig egy mondattal cáfolt. Mint közleményükben írják,

a mai Népszabadságban megjelent, a vasárnapi zárva tartásról szóló cikkben foglalt állítás alaptalan sajtóhíresztelés.