Fazekas: Minden tizedik gazda vett állami földet

2016.03.25. 08:20

Az állami földárverések második hullámában eddig 44 800 hektárt értékesítettek és több mint 5000 tulajdonossal kötöttek szerződést – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában. A miniszter szerint összességében minden tizedik magyar gazda vásárolt földet a tavaly ősszel indult földárveréseken, vagyis az ellenzék teljesen alaptalanul kritizálja az állami földprivatizációt. A miniszter szerint a földárverések körül politikai csetepaté zajlik, pedig 

az árveréseken letisztult szabályok vannak, teljesen mindegy, hogy ki kinek a rokona, ismerőse. 

Fazekas azt mondta: még nem dőlt el, hogy lesz-e a földértékesítésnek harmadik hulláma, de az biztos, hogy az állami tulajdonban lévő gyümölcsösöket és halastavakat el akarják adni. 

Fazekas beszélt a bürokráciacsökkentés miatt megszüntetésre ítélt és Lázár János által többször élesen kritizált, a földalapú uniós támogatásokat osztó Magyar Vidékfejlesztési Hivatalról is, amit Európa egyik legeredményesebb kifizető ügynökségének nevezett. Ezt Lázár terve szerint jogutód nélkül megszüntetnék 2017 januárjától, Fazekas szerint viszont csak akkor lenne szabad hozzányúlni, ha jobb és eredményesebb szervezetet lehet helyette kialakítani.