A vérellátó sincs biztonságban a bürokráciacsökkentéstől

2016.03.26. 14:18 Módosítva: 2016.03.26. 15:16

Szinte biztosra vehető, hogy megszűnik az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK), valamint az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK), értesült a Magyar Idők. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) jövője is nagyon bizonytalan még. 

Az egészségügyi rendszert sem hagyja érintetlenül a nagy Lázár János-féle bürokráciacsökkentés, legalább két intézményt megszüntetnek nyáron a lap információi szerint. Az OBDK várhatóan az Emmibe olvad, az ENKK feladatait pedig a kórházfenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ viszi majd tovább. Az ÁEEK változatlan formában megmarad az átszervezés után is, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt viszont némileg átszabják. 

A vérellátó jövője annak ellenére kétséges, hogy nem adminisztratív jellegű, hanem szolgáltató háttérintézmény, amely nélkül nem tudnának működni Magyarországon a kórházak. Eddig úgy tűnt, hogy az OTH is megőrizheti függetlenségét, ez azonban állítólag a közelmúltban kétségessé vált. Nem kizárt, hogy az OTH feladatainak többségét a járási, illetve a kormányhivatalok veszik át a jövőben. Előfordult már korábban is, hogy a nagy igyekezetben egy kicsit túl akarták tolni a bürokráciacsökkentést, volt olyan forgatókönyv például, amely beszántotta volna az Országos Meteorológiai Szolgálatot. 

A bürokráciacsökkentés előtti egyeztetések már egészen előrehaladott állapotban vannak, február végén nyilvánosságra került a biztosan megszűnő intézmények első köre. A listán kívül eső intézményekről, így a fentiekről is még vita van a minisztériumok között.