Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Hét állami erdészet vezetője is jobban keres, mint Orbán Viktor

2016.03.29. 07:52

Hét állami erdőgazdaság vezetője is kétszer annyit keres, mint Orbán Viktor, akinek másfél millió forint a havi fizetése. A hárommilliós fizetés ősz óta lehetséges, mióta a kormány eltörölte a kétmilliós plafont az állami cégvezetők fizetései esetében – írja a Nol.hu.

A lap kikérte az  állami tulajdonú vállalatok fizetési adatait, amelyekből többek között az is kiderült, hogy egyes cégeknél a legkisebb és legnagyobb fizetés között negyvenötszörös különbség van.

A legjobban kereső erdőgazdasági vezetők a másfélszeresét keresik annak, mint amit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Szerencsejáték vagy az MVM Paksi Atomerőmű vezetője. Ez azt is jelenti, hogy a pénzügyi és az energiaszektorban alacsonyabbak a vezetői fizetések, pedig a kormány az emelésnél pont arra hivatkozott többek között, hogy ezekben az iparágakban azért szükséges a magasabb bér, hogy az állami cég bére versenyképes maradhasson a piaci bérekkel szemben. Ehhez képest az erdőgazdaságok vezetőire valószínűleg kisebb a kereslet a piacon.

Az erdőgazdasági vezetőknél ugyanakkor többet keres néhány állami nagyvállalat vezetője: Nagy Csaba, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), Szarka Zsolt, a Magyar Posta, Csiba Péter, a Magyar Villamos Művek, illetve Dávid Ilona, a MÁV vezetője is 5 millió forintot visz haza havonta.

A legalacsonyabb és legmagasabb bérek összehasonlításából az jött ki, hogy a postánál és a MÁV-nál 45-szörös különbség van, az MFB-nél 20-szoros a különbség, de a Diákhitel Központnál is majdnem 19-szeres a különbség a legkisebb és a legnagyobb fizetés között.

A fizetések 2 millió forint fölé emelését az a kormánydöntés tette lehetővé, amelyet tavaly ősszel hoztak meg az Állami Számvevőszék javaslatára. Erről itt írtunk részletesebben.

A kormány döntése alapján a pénzügyi szektorban havi bruttó öt-, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél négy-, a többi állami vállalatnál hárommillió forint az alapbér plafonja. Ez korábban kétmillió forint volt, a Nol.hu összesítése szerint most huszonöt vezérigazgató havi bére haladja ezt meg.