Változik a jövedéki adótörvény, ami nem lesz mindenkinek olcsó

2016.03.29. 17:33

Módosítaná a kormány a jövedéki adózás szabályait egy új jogszabálytervezettel, ami kedden került ki a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára. A tervezetet április elsejéig lehet véleményezni.

Az iromány indoklása szerint a változások célja főleg az egységesítés, az adminisztráció csökkentése és az adóbeszedés hatékonyságának növelése. Az adómértékekben alapvető változások nincsenek a tervezetben.

De sok jövedéki adófizetőnek egyszeri plusz terhet jelenthet ugyanis a jövedelmi adóval kapcsolatos adatokat is elektronikusan kell majd elküldeni a NAV-nak, ehhez pedig több cég saját szoftvert fejleszthet, ami pénzbe kerül. (Aki nem fejleszt sajátot, az használhatja a hivatalét is ingyen.)

A jövedéki biztosítékot a tervezet szerint adókockázatokhoz igazítottan kell majd befizetni, viszont csökkent majd az engedélytípusok száma. Az is változik, hogy ahogy az alkoholtermékekhez hasonlóan a jövőben a dohánytermékeknél is a zárjegyigénylőnek, vagyis a dohánygyáraknak és nagykereskedőknek kell majd kifizetnie a zárjegyelőállítás költségeit, darabonként 2,49 forintot.

Szintén újdonság, hogy új jövedéki kategóriát kapnak a 6500 kisüzemi bortermelő, akik a minisztérium szerint ezek után kedvezőbb szabályok között működhetnek. Az egységes uniós szabályozás miatt az energiaadó törvényt is integrálják a jövedéki törvénybe.