Áprilistól indul az állami kukaholding

BJASZ20160228001
2016.03.30. 14:42 Módosítva: 2016.03.30. 20:06

Április 1-jén indul a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő holding, jelentette be szerdán Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési MInisztérium államtitkára sajtótájékoztatón. 

A lakosság állítólag csak annyit fog érzékelni az új rendszerből, hogy más bankszámlára kell majd utalni a pénzt, a számlákat az első három hónapban még a régi számlázási rendszeren keresztül küldik. Az új hulladékgazdálkodási rendszerről szóló kormányrendelet napokon belül olvasható lesz a közlönyben, ezt később egy miniszteri rendelet követi, amelyben többek között a szolgáltatói díjakat szabályozzák. A lakossági árak egyelőre maradnak a régiben.

Az NHKV első körben szeptember 30-ig adatokat gyűjt, feltérképezi, hol és mit kell fejleszteni, pótolni a rendszerben. Második lépésen október 1-től 2017 végéig fel kívánják zárkóztatni a magyar hulladékkezelési rendszert az unós elvárásokhoz, például fel akarják vinni száz százalékra azon háztartások arányát, ahol találhatóak szelektív kukák, mivel jelenleg csak a házak felénél vannak. A holding átveszi a kintlévőségek behajtását is az egyes cégektől, a tervek szerint a NAV-val együttműködésben, de csak az ezután keletkező tartozásokra vonatkozóan, a lejárt tartozások maradnak a szolgáltatóknál. 

Az intézkedések következtében "a színvonalnak javulnia kell", mondta az államtitkár, a szemétszállító cégek képviselői azonban aggódnak az új rendszer miatt. Többen is kételyeiket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy valóban el tud-e indulni a holding ilyen rövid határidővel, illetve sérelmezték, hogy nem szerződtek velük külön arról, milyen rendszerben és mennyi pénzt kapnak vissza a lakosság által befizetett szemétdíjakból.

Az államtitkár szerint külön szerződésre nincsen szükség, mivel jogszabály rögzíti mennyit kapnak majd a közszolgáltatók és milyen ütemezésben. Ők azonban aggódnak, hogyan fog kinézni a gyakorlatban az új rendszer, főleg annak a pénzvisszaosztási része, mivel az egyes különadóknak és a rezsicsökkentésnek köszönhetően már most is többnyire veszteséges, likviditási gondokkal küzdő cégekről van szó.

A nagyobb részt önkormányzati kézben lévő szemétszállítók képviselői korábban petíciót is benyújtottak az NHKV erőltett indításával és a tisztázatlan, illetve szerintük őket hátrányosan érintő körülmények miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, de a tervek ettől nem változtak, áprilistól működésbe lép az új rendszer. A pontos szabályok a héten megjelenő kormányrendeletből és a jövő héten esedékes miniszteri rendeletből derülnek ki.

(Borítókép: MTVA: Jászai Csaba)