ÁSZ: Sok minden nem volt rendben az államkincstárnál

2016.03.30. 13:17

Elég sok belső hiányosságot tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Magyar Államkincstár (MÁK) ellenőrzésekor. A számvevőszék kiemelte, hogy a kincstár működése az egész nemzetgazdaságot befolyásolja, ezért kiemelten fontos, hogy a MÁK átláthatóan és szabályosan működjön. 

A vizsgálat többek között azt találta, hogy 

  • a központosított illetményszámfejtésnél, vagyis a közalkalmazottak bérszámfejtésénél és kifizetésénél sem a belső szabályozás, sem a munkaköri leírások nem voltak összhangban a feladatok végrehajtásakor hatályos jogszabályi előírásokkal.
  •  A panaszok és közérdekű bejelentések kezelésére nem alakítottak ki egységes szabályozási környezetet, és nem is azok a szervezeti egységek kezelték a panaszokat, amelyeknek ez a szervezeti szabályzat szerint a dolga lenne.
  • A MÁK korrupciós kockázatok kezelésére tett intézkedései nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak.
  • A kincstár nem teljesítette az információbiztonsággal kapcsolatos törvényi előírásokat.
  • A közigazgatási hatósági feladatok ellátásához a családtámogatás, a fogyatékossági ellátások, a törzskönyvi nyilvántartás, a jogorvoslati eljárások nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, és a megfelelő kontrollkörnyezetet sem teremtették meg.

Volt azért, amit rendben talált az ÁSZ, a nagycsaládos kedvezmény, a lakáscélú támogatások, a kampányfinanszírozás, a jogalap nélkül felvett ellátások, a jogosulatlanul igénybe vett támogatások ügyében például minden előírásnak megfelelően járt el a MÁK.