Rengeteg új magyar szálloda épül, csak nincs, aki dolgozzon bennük

2016.03.30. 09:00

Eléggé megjött a befektetők kedve a szállodaépítéshez: csak Budapesten 5-10 százalékkal bővülhet néhány év alatt a jelenlegi 19 ezer szobás kapacitás, ezek jelentős része ötcsillagos szállodát jelent. Eközben vidéken is több új, nagyobb léptékű projekt megvalósulása is várható a BDO előrejelzése szerint.

Hiába lesz azonban rengeteg szálloda, ha nem lesz, aki dolgozzon bennük: egyre több hotel küzd a munkaerő-elvándorlás következményeivel, ráadásul kevés a pénz eszközpótlásra és termékfejlesztésre is.

Budapesten, ahogy Európa más nagyvárosaiban is, közel két számjegyű átlagár- és foglaltsági növekedést regisztráltak, miközben sok új projekt indul. A BDO jelenleg rendelkezésre álló adatai szerint mintegy 600-800 ötcsillagos és egy-kétezer négycsillagos vagy annál alacsonyabb kategóriájú szobakapacitást előirányzó projekt van valamilyen fejlesztési szakaszban Budapesten.

A magasabb kategóriájú szállodák jellemző projektmérete 200 szoba alatt,i és 20 és 30 millió euró közötti befektetési sávban mozog, az alacsonyabb kategóriájú szállodák esetében a szobaszám tipikusan 60 és 120 szoba közé esik, a projektek értéke egyenként jellemzően 4-8 millió euró.

A vidéki szállodapiac helyzete a budapesti és részben a nemzetközi trendektől élesen elválik, itt főleg a wellness megy, ráadásul több új, nagyobb projekt megvalósulása is várható, például Nyíregyházán és Szekszárdon.