Trócsányi ügyvédi irodája védi az államot a kaszinóperekben

2016.03.30. 17:23 Módosítva: 2016.03.30. 17:41
Az igazságügyi miniszter elvileg ebből sem részesedik, ahogy a Nemzeti Bankkal kötött százmilliós megállapodásból sem.

A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda képviseli a Magyar Államot az egyik kasznióperben, szúrta ki a 24.hu. A portál által megtalált dokumentumban (pdf, 22. oldal) az áll, hogy az igazságügyi miniszter irodája 2013-ban 241 millió forintért határozatlan idejű szerződést kötött az állammal, hogy a Fővárosi Törvényszéken képviselje többek között a Berlington Hungary Tanácsadó és Szolgáltató Kft. és társai által indított perben, ahol 8 milliárd forint kártérítés a tét. 

Az Európai Unió Bírósága nyáron hozott jogerős ítéletet a 2012-ben bevezetett kaszinótörvény miatt. A bíróság azt kifogásolta, hogy a magyar jogalkotó nem írt elő az új jogszabályokhoz való alkalmazást segítő átmeneti időszakot, illetve az ésszerű kompenzálása is elmaradt a vállalkozóknak.

Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke szerint ezzel "megnyílt azon vállalkozók kártérítési alapja, akik százmilliárdokra perelhetik az államot", amiért elmaradt a piacról kiszorított cégek kompenzálása.

Update : Cikkünk megjelenését követően másnap az ügyvédi iroda azt írta az Indexnek, hogy  "a Berlington ügyben a mai napig 2013 óta 48 millió forint munkadíj, a hivatkozott MNB ügyekben pedig 45 millió forint munkadíj került kiszámlázásra az állításokkal ellentétben.  Mindkét ügycsoport Trócsányi László miniszteri kinevezése előtt indult."

A Trócsányi nevével fémjelzett iroda az elmúlt két évben 137 millió forint értékben kötött szerződéseket a Magyar Nemzeti Bankkal, írtuk korábban. A miniszter 2014-ben azt mondta az Indexnek, hogy nem kap osztalékot a cégből, vagyonnyilatkozata szerint jelenleg 16 százalékos tulajdonrésze van az ország negyedik legnagyobb ügyvédi irodájában.