Tőzsdére viszik a szaúdi olajóriást

2016.04.01. 15:27

Szaúd-Arábia eladná állami olajvállalatának 5 százalék alatti részesedését, írja a Bloomberg. A Saudi Aramco jövőre esedékes tőzsdére meneteléről a Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceg egy interjúban beszélt. 

A Saudi Aramco részvényei a helyi tőzsdére lennének bevezetve akár már jövő év elején, de 2018-ig mindenképpen. A kibocsátásban közreműködő tanácsadók megfontolták a teljes cég tőzsdére vitelét a leányvállalatok mellett. Az olajvállalat egy részének eladása már az új szaúdi gazdasági stratégia előszele, amellyel az olajárak elhúzódó mélyrepüléséhez akar alkalmazkodni az ország. 

A kibocsátással kapcsolatban most is sok a bizonytalanság, sokan kétségbe vonják, hogy az igazán értékes termelő eszközökhöz és technológiai know how-hoz valóban hozzáférést enged másoknak a Saudi Aramco. A vállalat napi 9,5 millió hordó olajat hoz a felszínre, és 62 ezer alkalmazottja van, ezzel a világ legnagyobb olajkitermelőjének számít. 

A Saudi Aramco 2008-ban tőzsdére vitt már egy közös vállalatot, a Rabigh Refining and Petrochemical nevű finomítót, melynek részvényeit a helyi tőzsdén értékesítették. Az Aramco ennél az ügyletnél 37,5 százalékos tulajdonrészt tartott meg, ahogy a másik nagytulajdonos, a Sumitomo Chemical is, a maradék 25 százalék került a kisbefektetőkhöz. A finomító kapacitása jelenleg mintegy napi 400 ezer hordó, a cég pedig a piaci árazások alapján 2,4 milliárd dollárt érhet.