Védi magát az ügyészség Quaestor-ügyben

2016.04.03. 13:49


A Fővárosi Főügyészség vasárnap reagált arra a Quaestor-ügyben kiadott bírósági közleményre, amely a munkájukat bírálta, mondván hiányos volt a vádirat. Április elsején, pénteken volt egy előkészítő ülés, ezen szólította fel a Fővárosi Törvényszék az ügyészséget a hiányosságok pótlására.

A bírósági közlemény szerint hiányosan tartalmazt a vádirat

  •   a bizonyítási eszközök megjelölését,
  •   valamint azt, hogy azok mely cselekmény bizonyítására szolgálnak.

Az ügyészség vasárnapi válaszközleménye szerint azonban "ezzel szemben" a bíróság valójában azt kérte számon rajtuk az előkészítő ülésen, hogy a vádiratban azt nem jelölték meg, hogy "az összes – 6 millió darabot meghaladó fájl – elektronikus bizonyíték esetén az adatok pontosan mely tény bizonyítására szolgálnak". Az ügyészség egy 2014. január elsejei törvényváltozásra hivatkozva azt írja: régebben ez tényleg kötelező kelléke volt a vádiratnak, de ma már nem az.

A bírósági közleményben szereplő kifogásról, miszerint hiányos volt a bizonyítási eszközök megjelölése, az ügyészség azt írja: ezeket 5 oldalon keresztül, cselekményenként sorolja fel a vádirat.

Felemlegetik a Fővárosi Ítélőtábla egy korábbi ügyben hozott döntését is, amely kimondta, hogy az ügyésznek nem kötelessége már a vádiratban perbeszédbe illő módon részletezni, hogy melyik bizonyíték mit támaszt alá.

Az ügyészség hivatkozik az elképesztő mennyiségekre is. 132 ezer oldalnyi nyomozati iratról, több mint 1500 oldanyi vádiratról és 6 millió darab elektronikus adatról beszélünk: ennyi adatra úgy, egyenként hivatkozni, ahogy azt a Fővárosi Törvényszék elvárná, az ügyészség szerint "a vádirat tartalmi egyensúlyának felborulását is eredményezné", a vádirat a mostani sokszorosára duzzadna, "ami a gyakorlatban sem segítené elő a bizonyítási eljárás lefolytatását".

Az ügyészségi közlemény azzal zárul, hogy ha a bíróság végzést hoz arról, amit írtak, vagyis hiánypótlásra kötelezi őket, akkor

azt a Fővárosi Főügyészségnek nem áll módjában teljesíteni, mert azt sem a büntetőeljárási törvény, sem a bírósági gyakorlat alapján nem lehet végrehajtani.

A Queastor-ügyről itt írtunk részletesebben.