Magdolna, Léna
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Alig volt tehén a tehenes tüntetésen

2016.04.04. 11:03 Módosítva: 2016.04.04. 11:27

Hétfőn délelőtt megérkezett Budapestre a tejtermelő gazdák múlt héten beharangozott tehenes tüntetése. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szervezte demonstráció az Országos Kereskedelmi Szövetség Bécsi úti székháza előtt kezdődött, ahol a tejtermelők két darab tehén kíséretében petíciót adtak át. Ezután a tüntetők és a tehenek átvonulnak a Nébih és a NAV épületei elé a Keleti Károly utcába és a Széchenyi térre. 

A várakozásokkal ellentétben nem sikeredett túl nagyszabásúra a tejesek budapesti tehenes demonstrációja. Az Országos Kereskedelmi Szövetséghez egy maroknyi gazda érkezett csak két tehén kíséretében, amelyek közül csak az egyiket vezették le a szállítóról az OKSZ-nél. A mutatóba felhozott állatot nagyjából ötven fotós és újságíró állta körbe, akik legalább háromszor annyian voltak, mint a tüntetők. A menet későbbi szakaszán csatlakozott hozzájuk további négy állat. 

A petíció átadása után Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács társelnöke elmondta, hogy bár kapnak támogatást a kormánytól, ez nem fedezi az utóbbi időben bekövetkezett 40-50 forintos árzuhanást a nyerstej átvételi árában. A problémát az orosz embargó és az unió kvóta rossz időzítésű megszüntetése mellett a termelők szerint a csaló kereskedők okozzák.

Istvánfalvi szerint nyilvánvaló, hogy a tejágazatot fokozott mértékben sújtja az élelmiszerhamisítás és az áfacsalás is, vannak olyan forgalmazók, akik bizonyíthatóan olcsóbban adják a külföldi tejet, mint amennyibe a származási országban kerül. A termelők a petícióban is leírták, mely cégekre mérgesek a leginkább, ezek azok:  FOOD & DRINKS Kft., HAGGI TRADE Kft., TAMI HOLDING HUNGARY Kft., SAJT-KALMÁR KFT., FOLTIN GLOBE KFT., WHITE LAKE KFT., SIKER-98 KFT., CHEF MARKET ZRT.

Istvánfalvi elmondása szerint bejelentéseket is tettek ebben az ügyben, de mostanáig nem történt semmi, épp ezért mennek a NAV-hoz és a Nébihhez is a tüntetni. Azt szeretnék, ha külön akciócsoport alakulna az ágazatot tönkretevő áfacsalók és tejhamisítók leleplezésére. Ezen felül az EU-tól és a kormánytól is várnának segítséget: ahogyan a sertéslobbi,

ők is azt szeretnék elérni, ha 5 százalékra csökkenne a termékeik jelenleg 18 százalékos áfakulcsa.

"A környező országokban mind 10 százalék alatt van a tej- és a tejtermékek áfája", mondta Istvánfalvi. 

A tüntetéssorozatnak valószínűleg nem a mai lesz az utolsó állomása, a Tej Terméktanács elnöke azt ígérte, hogy a közeljövőben további figyelemfelkeltő demonstrációkat tartanak majd kiskereskedelmi láncok boltjai előtt.