Gizella
9 °C
14 °C

Az ausztrál adóhivatal már vizsgálódik a kiszivárgott offshore-adatok ügyében

2016.04.04. 10:25

Több mint 800 lehetséges gazdag ügyfelet vont vizsgálat alá az ausztrál adóhivatal (ATO) azt követően, hogy egy panamai ügyvédi irodából offshore cégek adatai szivárogtak ki - jelentették be hétfőn Sydneyben, írja az MTI.

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok feltételezhetően el tudják rejteni üzleti tevékenységüket, vagyonukat.

Az ATO a Reuters hírügynökségnek azt írta, hogy mintegy 800 egyéni adófizetőt azonosítottak, ebből 120-at egy hongkongi offshore szolgáltatóhoz kapcsoltak. Az adóhivatal nem nevezte meg a hongkongi céget.

Michael Cranston, az ATO helyettes vezetője közölte, hogy hivatala együttműködik az ausztrál szövetségi rendőrséggel, a nyomozóhivatallal, valamint a pénzmosás elleni hatósággal (AUSTRAC), hogy összesítsék a panamai dokumentumokban lévő adatokat. Cranston kiemelte, hogy egyes eseteket a komoly pénzügyi bűnügyeket feltáró különleges hatósághoz utalnak. Azt mondta,

az adófizetők nem számíthatnak arra, hogy ezek a titkos egyezségek rejtve maradnak, lépni fogunk minden egyes információ ügyében, amelyet eljuttattak hozzánk.

Új-Zélandon az adóhatóság szintén azon dolgozik, hogy a részletekkel együtt megtudja, mely ottani adóalanyokat érinthetnek a Mossack Fonseca iroda által közvetített ügyletek - mondta John Cash adóügyi vezető.

Az Australian Financial Review című lap úgy értesült, hogy az új-zélandi jogszabályok lehetővé tették a Mossack Fonseca ügyvédi irodának vagyonkezelői alapok létrehozását a szigetországban, és ezekben kétes eredetű vagyonokat helyezhettek el. Andrew Little, az ellenzéki Munkáspárt elnöke felszólította John Key kormányfőt: igyekezzen tisztán kikerülni abból, hogy Új-Zéland kezd a gazdag külföldi befektetők menedékévé válni, ahol gazdagságukat titkos vagyonkezelői számlákon elrejthetik.

Michael Woodhouse adóügyi miniszter kijelentette: "nem adóztatjuk meg a külföldiek által külföldön megkeresett jövedelmét". Hozzátette ugyanakkor, hogy "Új-Zélandon szigorúak az adószabályok, céljuk pedig információcsere révén feltárni és megakadályozni az adóelkerülést".

A NAV-nál rákérdezetünk, hogy terveznek-e az ausztrál adóhivataléhoz hasonló vizsgálatot kezdeményezni. A dokumentumok elemzése során a Direkt36 Horváth Zsolt, egykori fideszes politikus nevére bukkant. Az adóhivatalnál arról is érdeklődtünk, hogy ebben az ügyben indul-e vizsgálat. 

Az ausztrál adóhivatal nemrég nyilvánosságra hozta azon nagy cégek listáját, amelyeknél gyanús szerintük, hogy az országban termelt valós értéknél kevesebbet vallanak be. Így pedig jelentős összegű adóbevételtől esik el az állam. Azt is megkérdeztük, hogy a NAV gondolkozott-e már hasonló lépésen, elképzelhető nálunk is hasonló akció? Az adóhivatal válaszait közöljük, amint megkapjuk őket.