Nyárra megint jöhet a görög para

2016.04.04. 12:44
Athén egy WikiLeaks-kiszivárogtatás kapcsán azzal vádolta meg az IMF-et, hogy Görögország csődközelbe taszításával akar nyomást gyakorolni a harmadik görög mentőcsomagról szóló tárgyalásokon. A Valutaalap tagad, de a két fél közti nyilatkozatháború és a kiszivárogtatások akadozó tárgyalásokról és valós csődkockázatról árulkodnak.

Egy WikiLeaks-kiszivárogtatás kapcsán ismét kisebb nyilatkozatháború tört ki Görögország és a Nemzetközi Valutaalap között: Athén azzal vádolta meg az IMF-et, hogy csődközeli helyzet előidézésével és "Európa destabilizálásával" akart nyomást gyakorolni az országra, amit a Valutaalap vezérigazgatója szokatlanul éles hangvételű nyilvános levélben utasított vissza.  

A WikiLeaks a hétvégén közölt kivonatokat egy telefonbeszélgetésből, amelyben Poul Thomsen, az IMF európai osztályának vezetője a hiteltárgyalások elhúzódása kapcsán arról beszél:  a legutóbb akkor sikerült zöld ágra vergődni a görögökkel, amikor az ország már majdnem kifogyott a pénzből, és "valószínűleg ismét ez fog történni". Thomsen szerint a kritikus pont júliusra jöhet el, a helyzetet az Európai Unióból való brit kilépés lehetősége és a menekültválság Görögországra gyakorolt hatása is súlyosbítja.

Az IMF tagad

A görög kormány ezt úgy értelmezte, hogy az IMF Görögország csődközelbe taszításával akarja zsarolni Athént, és hétvégi közleményében azt írta, megingott a bizalma a Valutaalap egyes magas rangú munkatársaiban és a tárgyalások őszinteségében.

Christine Lagarde, az IMF vezetője Alekszisz ciprasz görög kormányfőnek címzett nyilvános levelében ugyanakkor leszögezte, hogy az IMF

jó hiszemben tárgyal, nem fenyegetésekkel, és nem kommunikál kiszivárogtatásokon keresztül.

Egyúttal közölte, hogy a két fél közti megállapodás még távol van, mindenesetre a Valutaalap folytatja a tárgyalásokat, és továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a harmadik görög mentőcsomag hitelkönnyítést is tartalmazzon.

Ki vannak akadva a németekre is

A WikiLeaks-féle kiszivárogtatásban ez utóbbi is szóba kerül, és a kivonatokból az derül ki, hogy az IMF a kérdésben a szintén a részleges adósságelengedés mellett kardoskodó Athén pártján áll. Thomsen egyenesen azt is felveti, hogy az IMF megfenyegesse Németországot: kiszáll a hitelezői trojkából (amely Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság hármasát jelenti), ha Angela Merkel kancellár nem egyezik bele az adósságkönnyítésbe.

A WikiLeaks szerint a Thomsen és az IMF görög programját felügyelő Delia Valculescu közötti telefonbeszélgetésben az is elhangzott: a Valutaalap jóval kisebb államháztartási többletet várna el a görögöktől, mint az Európai Bizottság. Az már eddig is világos volt, hogy az IMF jóval engedékenyebb feltételeket támasztana a görögökkel szemben, mint az európai hitelezők - Lagarde már tavaly nyáron is adósságelengedésről beszélt -, ezért is meglepőek a görög kormány által megfogalmazott vádak.

A trojkának és Görögországnak tavaly novemberben kellett volna megállapodniuk a múlt nyáron csődközeli helyzetben elfogadott, 86 milliárd eurós harmadik görög mentőcsomag részleteiről, de a tárgyalások még mindig folynak, és a nyilvános és nem nyilvános megszólalások szerint rendkívül lassan haladnak.