2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Kiborult az offshore-bili: magyar érintettek is vannak

GettyImages-156916621
2016.04.04. 01:55 Módosítva: 2016.04.04. 07:05
11,5 millió titkos dokumentum szivárgott ki offshore cégekről. A forrás egy panamai ügyvédi iroda belső iratanyaga. Az iratokat a német Süddeutsche Zeitung napilap szerezte meg, feldolgozásukban pedig az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) szervezet is részt vett: 76 ország több mint 370 újságírója dolgozott rajta. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkákban. Az érintettek között Vlagyimir Putyin, Lionel Messi és több tucat magyarországi vagy magyar kötődésű cég és magánszemély is szerepel. Nem nehéz megjósolni, hogy a Panama-iratok néven vasárnap ismertté vált kiszivárogtatásból világméretű botrány lehet.

Ilyen méretű kiszivárogtatásra eddig még nem volt példa. Az ügyvédi iroda, ahonnan kikerültek az anyagok, a Mossack Fonseca, a világ legnagyobb offshore-szolgáltató cégeinek egyike. Számos országban rendelkezik fiókirodákkal, Panamán kívül Nevadában és Szingapúrban is regisztrálnak cégeket. Az iratokban 215 ezer offshore cégről szerepelnek adatok. A dokumentumokból kiderül, hogy Vlagyimir Putyin üzlettársai jelentős, de rejtett befolyást szereztek az orosz médiában és az autóiparban, előfordult, hogy

egyetlen tranzakcióval 56 milliárd forintnyi dollárt mozgattak meg egyszerre.

Az újságírók kérdésére a Kreml bejelentette, hogy félrevezető információs támadás zajlik Putyin és baráti köre ellen.

Putyin családja

A Guardian elismeri, hogy Putyin neve nem tűnik fel az iratokban, de családjának, barátainak és a köréjük felrajzolható céghálónak  bőven jutott az offshore-pénzekből, összesen közel kétmilliárd dollárnyi. A Panama-iratokból jól látszik, hogyan jutott vagyonhoz Szergej Roldugin csellista, Putyin egyik legjobb barátja, vagy Jurij Kovalcsuk, a Bank Rosszija vezetője, aki a bankon keresztül legalább 1 milliárd dollárt fektetett be egy Sandalwood nevű, Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégbe, amin keresztül több offshore-ügyletet finanszíroztak. Egyikőjük sem reagált az újságírók kérdésére.

Egy magyar politikus neve is előkerült

A dokumentumok elemzése során a Direkt36 Horváth Zsolt, egykori fideszes politikus nevére bukkant. Horváth 16 éven át képviselte Kecskemétet az Országgyűlésben, két éve vonult vissza az aktív politizálástól. Ő az egyetlen politikai szereplő, aki a 11,5 millió dokumentumban névvel szerepel, de nem ő az egyetlen magyar: több tucat magyarországi vagy magyar kötődésű cégről és magánszemélyről van szó, akik között vannak befolyásos üzletemberek és a politikához áttételesen kötődő figurák is.

Horváth újságírói megkeresésre tagadta, hogy lennének külföldi gazdasági érdekeltségei, de amikor az iratokban szereplő, konkrét cégnevekkel szembesítették, megkérdezte, hogy mit szeretnének róluk hallani.

Ezután újra letagadta, hogy lenne köze ezekhez a cégekhez, majd azt kérte, írásban tegyék fel neki a kérdéseket, de a megkeresésekre nem válaszolt.

Horváth vagyonbevallásai nem tanúskodnak komolyabb üzleti háttérről és nagyobb összegű megtakarításról sem, ennek ellenére 2013 októberében, azaz fideszes parlamenti képviselőként igazgatója lett egy Seychelles-szigeteki cégnek, az Excelle Media Internationalnek, amit valahogy elfelejtett feltüntetni parlamenti vagyonnyilatkozatában. Mandátuma megszűnése után egy másik seychelles-i cégben, a Mayer & Collins Trading Companyban is tulajdonrészt szerzett, írja a Direkt36.

A kiszivárogtatás nagyon kínos lehet a Fidesznek, hiszen a kormánypárt korábban élesen kritizálta az offshore-céges kötődéssel rendelkező közéleti szereplőket, akiket maga Orbán Viktor nevezett offshore-lovagoknak. Orbán ígéretet tett arra is, hogy az ő kormányzása alatt vége lesz az offshore-lovagok világának.

Drogbárók és politikusok

Ennél sokkal durvább dolgokra is fény derül a dokumentumokból:  a Mossack Fonseca olyan, az USA-ban feketelistás cégeknek és személyeknek is segített vagyonuk eltüntetésében, akik korábban mexikói drogbárókkal, terrorszervezetekkel, és Észak-Koreával üzleteltek.

Vlagyimir Putyinon kívül a kínai elnök Hszi Csin-ping családjához köthető cégek is szerepelnek az iratokban, de Petro Porosenko ukrán elnökről is kiderült, hogy vannak offshore-érdekeltségei, és David Cameron brit miniszterelnök elhunyt apjának offshore-ügyleteiről is új részleteket fedeztek fel. A dolog szépséghibája, hogy mindhárman a korrupcióellenes harc éllovasának számítanak saját hazájukban.

Messi és Jackie Chan is a listán

Nincs korrupciós botrány a FIFA említése nélkül: kiderült, hogy a nemzetközi labdarúgó-szervezet etikai bizottságának egyik tagja, Petro Damiani üzleti kapcsolatban volt három, korábban már korrupcióval megvádolt férfival. Arra is fény derült, hogy Lionel Messi argentin futballista és apja is tulajdonolt egy offshore céget, a Mega Star Enterprise Inc. nevűt. Nem ő az egyetlen, az iratokban szereplő híresség: Jackie Chant hat offshore céggel lehet kapcsolatba hozni.

A világ 500 leggazdagabb emberét feltüntető Forbes-listáról 29 dollármilliárdos szerepel a Panama-iratokban.

A dokumentumok az 1977 és 2015 között zajló offshore-ügyletekről tanúskodnak, és bemutatják, hogyan mozogtak a fekete pénzek a globális pénzügyi rendszeren keresztül. A feltárt dokumentumokból nyilvánvaló, hogy az offshore-iparban érdekelt bankok, ügyvédi irodák és más szereplők nem törekednek arra, hogy meggyőződjenek arról: ügyfeleik nem adóelkerülésre vagy pénzek tisztára mosására akarják használni a cégeket, ne adj isten, nem bűnözők-e, pedig erre minden országban törvény kötelezi őket.

Urak és uralkodók Izlandtól Marokkóig

A Mossack Fonseca ügyvédi iroda is ilyen cég volt, abban segített ügyfeleinek, hogy minél hatékonyabban eltüntethessék vagyonukat. Ez egyébként meglehetősen jövedelmező üzletág, az iroda az afrikai gyémántkereskedelemtől a nemzetközi műkincspiacig rengeteg titokzatos üzletágban érdekelt, ügyfelei között szerepelt a marokkói VI. Mohamed és a szaúdi Salman király, valamint Izland jelenlegi miniszterelnöke, Sigmundur David Gunnlaugsson és a felesége is, akik egy offshore cégen keresztül több millió dollárt tartottak izlandi államkötvényekben, miközben az országuk bankrendszere éppen a világgazdaság bedöntésében játszott fontos szerepet.

Az ICIJ kérdéseire a cég azt felelte, hogy nem támogatják bűncselekmények elkövetését, és minden ilyen feltételezés alaptalan. Ramón Fonseca, a Mossack Fonseca társalapítója a panamai tévének viszont azt nyilatkozta, hogy a céget semmilyen felelősség nem terheli abban a tekintetben, hogy a segítségükkel létrehozott cégekkel azok  tulajdonosai milyen tevékenységet folytatnak.

A dokumentumokról nem tudni, hogyan kerültek a Süddeutsche Zeitung munkatársaihoz, de az biztos, hogy nem fizettek értük. A nyomozás egy éven át tartott, a 370 újságíró bírósági adatbázisokban, tulajdoni lapokban, cégiratokban kutatott, pénzmosással foglalkozó szakemberekkel és nyomozókkal interjúzott. A Panama-iratokból mindenki számára világossá válhat, hogyan működnek az offshore-szolgáltatók, és miért rendkívül nehéz törvénytelenségen kapni őket egy ilyen, egyértelműen a cégen belülről indított kiszivárogtatás nélkül.