Panama-iratok: az oroszok putyinofóbiát, a britek magánügyet kiáltanak

2016.04.04. 16:10 Módosítva: 2016.04.04. 16:13

Ez magánügy. Én a kormány tevékenységével foglalkozom

– mondta egy Downing Street-i szóvivő a brit sajtó azon kérdésére, hogy a Cameron-családnak vajon a mai napig vannak-e panamai offshore-érdekeltségei (a miniszterelnök apjának, Ian Cameronnak voltak). Az egész világsajtó a Panama-iratokkal foglalkozik, mióta tegnap este kirobbant a botrány.

Világszerte máris rengetegen nyilatkoztak a szivárogtatásról, a legfontosabbak:

  • Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov múlt héten arról beszélt: a nemzetközi sajtóban megjelenő állítások egy Oroszország ellen irányuló, koordinált támadás részei, mellyel Putyint akarják diszkreditálni. Vagyis Peszkov már a sztori megjelenése előtt bejelentette, hogy a támadás mögött a nyugati titkosszolgálatok állnak:

Világos, hogy a putyinofóbia olyan szintet ért el, hogy már lehetetlen jót mondani Oroszországról, sőt, kötelező leszólni.

  • Andrej Kosztin, a VTB Group vezérigazgatója szerint nonszensz, hogy Putyinnak kétmilliárd dollárnyi offshore tranzakcióhoz lenne köze. „Putyinnak sohasem volt ilyesmihez köze, ez kamu” – fogalmazott Kosztin a Bloombergnek adott interjúban. (Ahogy azt megírtuk, Putyin neve nem tűnik fel az iratokban, de családjának, barátainak és a köréjük felrajzolható céghálónak  bőven jutott az offshore-pénzekből, összesen közel kétmilliárd dollárnyi.)
  • Francois Hollande francia elnök az AFP szerint megköszönte a közérdekű bejelentőknek, hogy nyilvánosságra hozták az adatokat: „Mindez az információ adóhatósági vizsgálatokhoz és jogi következményekhez vezet majd” – fogalmazott diplomatikusan.
  • Martin Jaeger, a német pénzügyminisztérium szóvivője azt reméli, hogy a kiszivárgott adatokról megjelenő anyagok segítik az adóelkerülés és pénzmosás elleni harcot: „Reméljük, a mostani vita segíti a küzdelmet, és hatására korlátozásokat tudunk bevezetni – azonban ezeket nem lehet csettintésre létrehozni” – fogalmazott.
  • Az ukrán legfőbb ügyészség nem talált arra vonatkozó bizonyítékot a kiszivárgott dokumentumok alapján, hogy Petro Porosenko elnök bűncselekményt követett volna el – nyilatkozta a Reutersnek egy magasrangú tisztségviselő.
  • A brit adó- és vámhivatal is bejelentkezett az adatokért: „Nagyon fontos lenne, hogy az adatokhoz jussunk, hogy a saját meglevő adatainkkal egybevessük, és felhasználhassuk őket az offshore adócsalások felderítésében” – írta a Guardiannek az adóhatóság.
  • Philip Hammond brit külügyminiszter a BBC-nek nyilatkozott: „Mindig érdekes, mikor ehhez hasonló információ szivárog ki, mert emlékezteti a rosszban sántikálókat, hogy vékony jégre lépnek, ha efféle tevékenységbe kezdenek. A májusi korrupcióellenes csúcsértekezlet a miniszterelnök fontos prioritása, Többek közt Panamával is találkozunk majd – épp néhány hete volt a témáról megbeszélésem a panamai elnökhelyettessel. Jelentős haladásról számolhatok be.”
  • A legszebb mentés díja kétség kívül Pervez Rasheed pakisztáni tájékoztatásügyi minisztert illeti, aki a Reuters szerint a következőképp magyarázta, hogy lehetséges, hogy a országa miniszterelnökének offshore cégei vannak:

Minden embernek joga van kedve szerint rendelkezni vagyona fölött: a tengerbe vetni, eladni, vagy cégekben kezelni. Ez sem a pakisztáni, sem a nemzetközi jogba nem ütközik.

  • John Key új-zélandi miniszterelnök azt emelte ki, hogy országában a vonatkozó törvények 1988 óta változatlanok. „Az OECD is felülvizsgálta őket, Új-Zéland jó minősítést kapott. Több egyezményt aláírtunk, és szigorú szabályok vonatkoznak az ehhez hasonló adatok nyilvánosságra hozására.”
  • Mindeközben a magyar parlamentben a Jobbik a volt fideszes képviselő offshore-ügyéről kérdezett, az államtitkár viszont elterelte a szót. A Fidesz a Vs.hu kérdésére konkrétabban reagált az ügyre. A párt azt írta, hogy "a baloldal kormányzásával ellentétben ma sem a kormányban, sem a kormánypárti frakcióban nincs helye offshore lovagoknak” - írták.