Kolos, Georgina
1 °C
8 °C

A Transparency egyik vezetője is offshore-ozott

2016.04.05. 13:38 Módosítva: 2016-04-05 13:50:41

A Transparency International nemzetközi korrupciókutató szervezet chilei szárnyának vezetője is érintett a Panama-iratok hatására kirobbant offshore-botrányban, írja a Reuters. Miután kiderült róla, hogy offshore-érdekeltségeken keresztül leplezi vagyonát, Gonzalo Delaveau lemondott. 

A Panama-iratokból kiderült, hogy Delaveau neve is szerepel a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott vállalkozások listáján. Ez nem jelenti szükségszerűen, hogy illegális tevékenységbe keveredett volna, de erkölcsi alapon ettől még megkérdőjelezhető egy offshore-cég birtoklása, ez pedig rossz fényt vetne a Transparency Internationalre. Delaveau rögtön benyújtotta lemondását a botrány kipattanás után, amit a szervezet vezetői el is fogadtak. 

Delaveau mint ügyvéd szerepelt képviselőként a Turnbrook Corporation, a DK Corporation, a Heatlhey International Inc, Turnbrook Mining Ltd. és a Vizcachitas Ltd. irataiban, és egy ideig igazgató is volt a Turnbrook Miningnál, amely fő tulajdonrészese a Los Andes Copper nevű chilei bányaérdekeltségekkel is rendelkező kutatás-fejlesztési cégnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!