Egy kisvárosnyi magyar vándorolt ki tavaly

2016.04.05. 10:17

Soha nem hagyták el annyian az országot hosszú távra, mint tavaly - írja a KSH adatai alapján a Világgazdaság. A lap szerint 2015-ben 33 ezren vándoroltak ki tavaly, vagyis költöztek külföldre úgy, hogy egy ideig nem is terveznek visszajönni. Ez még úgy is rekord, hogy valószínűleg ennél még többen is vándoroltak ki, a KSH ugyanis csak arról tud, aki bejelenti, hogy disszidálni fog. 

A kivándorlás üteme viszont valamivel lassult, tavaly csak 4,6 százalékkal nőtt a disszidálók száma, míg az előző öt évben 40-70 százalék körül alakult.

A külföldre költözők tipikusan fiatal, jól képzett, nőtlen férfiak.

A kivándorlók  44 százalékuk még nincs 30, 75 százalékuk pedig fiatalabb, mint 40 éves.  53 százalékuk férfi, ennek kétharmada nőtlen. A KSH Népességtudományi Intézetének korábbi kutatásai azt mutatják, hogy az elmúlt években felgyorsult a jól képzettek kivándorlása, akik között amúgy is magasabb a kivándorlási szándék, mint az átlagnál. Az ország szegényebb részein is nagyobb a kivándorlási hajlandóság, ezeken a részeken 15 százalékkal többen akarnak elhúzni az országból, akár rövid, akár hosszú távra, mint az átlag.

Az elvándorlást viszont ellensúlyozza, hogy egyre több a bevándorló Magyarországon. Tavaly 30 ezer külföldön született állampolgár telepedett le nálunk, akiknek a nagy része valószínűleg a szomszédos országokban született magyar. A kiköltözött magyarok is növekvő ütemben költöznek haza. A bevándorlás viszont még mind nem tudja ellensúlyozni az elvándorlást,

2010 óta 20 ezer emberrel többen mentek el, mint ahányan jöttek Magyarországra.


  • Hírek
  • Személyi kölcsön