2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Felfüggesztették Norbi részvényeit a tőzsdén

2016.04.05. 09:26 Módosítva: 2016.04.05. 09:33
Az MNB mától átmenetileg felfüggesztette a Norbi Update Lowcarb részvények kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat. A moratórium addig marad érvényben, míg a Norbi Update Lowcarb nem teljesíti a jegybank által előírt rendkívüli, illetve rendszeres tájékoztatási kötelezettségét.

Az MNB piacfelügyeleti tevékenysége során észlelte, hogy Norbiék cége 2016. március 31-re vonatkozóan elmulasztotta közzétenni a részvényeihez kapcsolódó szavazati jogok számát sorozatonként, a saját részvény állományok feltüntetésével, és az alaptőke nagyságát -  írja az MNB sajtóközleményében.

Az MNB-nek az is feltűnt, hogy bár a kibocsátó saját és a tőzsde honlapján 2016. március 30-án közzétette a 2016. április 29. napjára összehívott rendkívüli közgyűlésének közgyűlési meghívóját, a jegybank által működtetett hivatalos közzétételi helyen elmulasztotta közzétenni a közgyűlés helyére, idejére és napirendjére, a részvények és a szavazati jogok teljes számára, a részvénytulajdonosok közgyűlésen való részvételi jogaira, valamint a képviseleti jog gyakorlásának feltételeire vonatkozó rendkívüli tájékoztatást.

A Norbi Update Lowcarb Nyrt. mulasztásai miatt az MNB haladéktalanul tájékoztatást kért a kibocsátótól. Ennek nyilatkozata és az MNB rendelkezésére álló egyéb bizonyítékok alapján a jegybank megállapította, hogy

a Norbi Update Lowcarb Nyrt. a társaság érdekkörében felmerült technikai okokból átmenetileg képtelen az MNB által működtetett hivatalos közzétételi hely használatára.

A jogsértő állapot megszüntetéséig a jegybank mai határozatával haladéktalanul felfüggesztette a Norbi Update Lowcarb Nyrt. részvényeinek forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén.

Norbiék tőzsdei menetelése eddig sem volt zökkenőmentes: először Andre Agassival - akivel a cég tőzsdei bevezetésekor állapodtak meg - szakítottak váratlanul, aminek hatására zuhantak a részvényárfolyamaik, majd április elején milliós bírságot kaptak, mert akkor is elmulasztották a hivatalos közzétételi helyen nyilvánosságra hozni fontos információkat.