Franciaország feketelistára tette Panamát

2016.04.05. 17:14

Franciaország úgy döntött, hogy visszahelyezi Panamát az adóparadicsomok feketelistájára a hétvégén kirobbant offshore-botrány után - ezt jelentette be kedden Michel Sapin francia pénzügyminiszter.

Panama eddig el akarta velünk hitetni, hogy képes tiszteletben tartani a nemzetközi elveket. El tudta érni, hogy ne szerepeljen többet az adóparadicsomok feketelistáján. Ez többé nem lesz lehetséges 

- mondta a miniszter, aki azt is közölte, hogy már megindultak az eljárások azon emberek ellen, akiknek neve szerepelt a Mossack Fonseca kiszivárogtatott dokumentumaiban. 

Franciaország 2012. január 1-én vette le Panamát a nem együttműködő országok listájáról, miután a panamai hatóságok aláírtak egy, az adómegkerülés elleni küzdelemről szóló egyezményt. Ehhez képest az együttműködést már tavaly decemberben sem tartotta megfelelőnek a francia fél, mert  Panama nem nagyon válaszolt a franciák tájékoztatási kérelmeire bár akkor még csak figyelmeztették Panamát, de nem tették vissza a feketelistára. 

Panama szerepel az Európai Bizottság harminc adóparadicsomot tartalmazó listáján, amelyet a nemzetközi nagyvállalatok adóelkerülése elleni harc keretében tavaly júniusban állított össze, a Pénzmosás Elleni Pénzügyi Munkacsoport (FATF) viszont 2016 elején levette a saját feketelistájáról a közép-amerikai országot.