Zsolt
5 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Imádják Budapestet a spanyol turisták

2016.04.05. 08:47

Egyre több spanyol turista számára vonzó Magyarország, tavaly több mint 148 ezren választották úti célul, ami 6,3 százalékos növekedés egy év alatt - mondta a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese az MTI-nek Madridban.

Glázer Tamás arról is beszélt, hogy még nagyobb a növekedés a vendégéjszakákat nézve, a kereskedelmi szálláshelyeken 2015-ben 357 ezer éjszakát töltöttek el a spanyol turisták, 9,3 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az idén el szeretnénk érni a 400 ezer vendégéjszakát - mondta a tervekről. Kitért arra is, hogy a spanyolok átlag felett, naponta 80-100 eurót költenek magyarországi tartózkodásuk alkalmával, ezzel 2015-ben több mint 10 milliárd forint bevételt generáltak.

Az érkezők nagy részét kizárólag Budapestet érdekli,

a Parlament, a Zsinagóga, és a budapesti gyógyfürdők azok a helyszínek, amelyeket szinte minden spanyol felkeres. Glázer elmondta, hogy azt szeretnék, ha a spanyolok nemcsak Budapestet, hanem önálló turisztikai célként a vidéket is felkeresnék. A többség ugyanis továbbra is az osztrák és a cseh főváros meglátogatásával kombinálja magyarországi utazását.

A vezérigazgató-helyettes úgy látja, azért is jönnek többen, mert a nyári szezonban több spanyol városból is közvetlen légi összeköttetés van a két ország között, ráadásul ebben az időszakban három légitársaság is működtet járatokat Budapest és Madrid között. Ennek köszönhető az is, hogy egyre több a spanyol fiatal a magyar fesztiválokon.

A diszkont légitársaságok mellé tavaly tért vissza Magyarországra az spanyol Ibéria légitársaság, amely a nyári időszakban 3-4 járatot üzemeltet hetente a Madrid-Budapest útvonalon. A terv az, hogy jövőre a járatszámot nyáron napi egyre növeljék, és szezonon kívül is megtartsák heti két járattal - mondta.