Katalin
-2 °C
3 °C

Hekkertámadás miatt panaszt tett a panamai offshore ügyvédi iroda

2016.04.06. 07:39 Módosítva: 2016.04.06. 08:51

Panaszt nyújtott be a Mossack Fonseca nevű, panamai székhelyű ügyvédi iroda egyik vezetője, Ramon Fonseca a közép-amerikai ország ügyészségénél kedden, mert állítása szerint cége hekkertámadás áldozata lett, írja az MTI.

Az ügy előzménye, hogy vasárnap hatalmas információtömeg került nyilvánosságra volt és jelenlegi politikai vezetők, üzletemberek, hírességek, neves sportolók, valamint bűnözők titkos offshore üzleteiről a Mossack Fonseca ügyvédi irodától, amely számos országban székhellyel bíró, névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára. 

A több százezer céggel kapcsolatos adatokat egy titkos forrás szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung című német lapnak. Hogy pontosan kicsoda és hogyan jutott a dokumentumokhoz, egyelőre tisztázatlan, de felmerült az is, hogy az iroda egy dolgozója lehetett. Fonseca viszont kedden közölte, hogy cége, amely szerinte nem sértett törvényeket és minden ügyvitele legális volt, egy külső hekkertámadás áldozatává vált. Az offshore-botrány központjában álló cég társalapítója szerint a Mossack Fonseca sosem semmisített meg dokumentumokat, vagy nyújtott segítséget az adókerülésben és a pénzmosásban.

Az offshore cégek jelensége nem új, és ha nem illegálisan megszerzett vagyonokat mozgatnak, akkor nem is jogellenesek. A Mossack Fonsecához hasonló vállalatok általában a magas anyaországi nyereségadók elkerülése miatt népszerűek a befektetők körében: az offshore vállalatokkal egy adott cég nyereségét adóparadicsomban tudják realizálni, és nem a cég anyaországában. A befektetők így lényegesen kevesebbet adóznak, mintha offshore cég közbeiktatása nélkül, a teljes bevétel után a származási országban tennék ezt.