Csak azért is megduplázzák Matolcsy fizetését

2016.04.06. 14:03

A Fidesz újra beterjeszti az Alkotmánybíróság (AB) által korábban elmeszelt jegybanktörvény-módosítást, hogy megemelhessék Matolcsy György és a többi jegybanki vezető fizetését, írta a Világgazdaság Bánki Erik frakcióvezető-helyettes nyilatkozatára hivatkozva.

A Bánki által benyújtott és a parlamenten március elsején keresztülvert jogszabálytervezetet az AB két pontban is alkotmányellenesnek találta, miután Áder János köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a testülettől. Ez volt az a nagy vihart kavart javaslat, amely ki akarta venni a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak szerződéseit az infótörvény hatálya alól, arra hivatkozva, hogy az alapítványoknak adott közpénz “ elveszíti közvagyon jellegét”. Az AB az ügyben kimondta, hogy az MNB közfeladatot lát el, és kizárólag közpénzzel gazdálkodik, ezért az átláthatóság és a közélet tisztasága érdekében a nyilvánosság előtt elszámolással tartozik.

Az elkaszált jogszabálytervezetnek volt része az MNB-vezetők béremelése is, ami ellen egyébként nem emelt kifogást az AB. Bánki azt mondta a Világgazdaságnak, hogy a Fidesz-frakció az AB iránymutatásainak megfelelően átdolgozza a jegybanktörvény módosítására vonatkozó javaslatot, és azt az AB állásfoglalásának megfelelő formában terjeszti majd újra be.

Ez a lap szerint azt jelentheti, hogy az alapítványok ügye teljesen kikerül a törvénymódosító javaslatból, viszont az MNB-vezetők fizetésének, illetve a jegybanki tisztségviselők – a monetáris tanács és a felügyelőbizottság tagjai – tiszteletdíjának az emelése változatlan formában benne marad.

A jegybankelnök a jelenlegi szabályok szerint a magyar bruttó átlag tízszeresét kapja, így Matolcsy havi közel 2,5 milliót visz haza. Ezt az elkaszált törvénymódosítási javaslat majdnem duplájára emelte volna.

 

Az MNB szerint béremelésre azért van szükség, hogy vezetésének javadalmazása felzárkózhasson az Európai Unió többi jegybanki vezetőjének jövedelméhez és a hazai pénzügyi szektorban jellemző bérekhez. Más szóval jelenleg uniós és piaci összehasonlításban relatíve keveset keresnek az MNB vezetői, ami abszolút értéken valóban igaz.

Ugyanakkor a nemzeti átlagbérekhez viszonyítva már nagyon mást mutat a kép: Matolcsy az emeléssel euróban számolva a 2014-es magyar átlagfizetés 18-szorosát fogja kapni (ez a legfrissebb hozzáférhető adat, amit uniós szinten is össze lehet hasonlítani). Ezzel pedig, amint az alábbi ábra is mutatja, Európa élvonalába kerülne.