Valami nagyon nem stimmel az MKB eladása körül

2016.04.06. 09:17 Módosítva: 2016.04.06. 10:34

Érdekes dolgokat tudott meg a Magyar Narancs az MKB eladása körüli részletekről. Kiderült, hogy a bankot megvásároló háromtagú konzorcium legrejtélyesebb tagját, a Blue Robin Investments SCA nevű céget csak március elején jegyezték be a luxemburgi cégbíróságon elég szerény alaptőkével, és tulajdonosi háttere is nehezen átlátható.

Az MKB-ban 45 százalékos tulajdonrészt szerző Blue Robin Investementsről eddig sem gondolta senki, hogy nagy múltú cég lenne, azt már lehetett tudni, hogy február 18-án hozták létre. A cégbírósági adatokból viszont most kiderült, hogy a bejegyzésére csak március 8-án került sor. A vállalkozás két tulajdonosa a Blue Robin Investments SARL (vagyis egy kft.) és Rakesh Kumar Aggarwal. Előbbi tulajdoni aránya 98,7 százalék, utóbbi pedig az ügyvezető, jelképes tulajdonnal.

A cég jegyzett tőkéje 31 ezer euró, tehát kevesebb, mint 10 millió forint.

De egyelőre ennek is csak a negyedét fizették be eddig a tulajdonosok, tehát a cégben jelenleg összesen 7750 euró áll rendelkezésre, ez alig több mint 2,4 millió forint. Aggarwal 1,3 százalékos részesedését 100 euró, 31 ezer forintnak megfelelő összeg befektetésével szerezte meg. 

Frissítés: az MNB szerint "valótlan információk veszélyeztetik" az MKB eladását

A Magyar Nemzeti Bank délután közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy az elmúlt napokban a sajtóban valótlan információk jelentek meg az MKB eladásával kapcsolatban. Az MNB szerint a "téves információk alkalmasak a szanálás alá vont intézmény piaci értékének csökkentése révén a károkozásra".

A jegybank szerint az MKB értékesítése a szanálási törvényben és az európai uniós versenyjogi előírásokban foglaltaknak megfelelően történik. A jegybank azt írta, hogy a közelmúltban számos európai országban értékesítettek pénzintézetet magántőkealapok számára, a külön erre a célra létrehozott speciális tőkealap közbeiktatásával. 

"A Blue Robin Investments által vezetett konzorcium kötelező érvényű ajánlata az értékesítésére vonatkozó eljárás feltételeinek megfelelt, valamint a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő módon vett részt az eljárásban" - áll a közleményben. 

Hasonlóan izgalmas, hogy a Blue Robin Investments SARL-t is csak néhány nappal korábban, február 10-én alapították 12,5 ezer euró jegyzett tőkével. Ügyvezetője egy bizonyos Chung Huang Chew, aki 1956-ban született Malajziában, és a Magyar Narancs szerint azonos lehet egy Thinkmasters nevű cég ügyvezetőjével. A SARL tulajdonosa egy szingapúri cég, a Prime Direct Pte. Ltd. Erről a cégről nem tudni sokat, de 2008-ban még reklámmal foglalkozott. Chung Huang Chew lakhelye és a Prime Direct székhelye azonos, szingapúri. 

76 milliárdos mínusz

A potenciális vevők szerény anyagi háttere már csak azért is érdekes, mert az MKB-csoport 2015-ben 76,4 milliárd forintos auditált veszteséget termelt. Balog Ádám, a bank elnök-vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy a tavalyi évben mintegy 213 milliárd forintnyi rossz hitelt választottak le az MKB portfóliójáról, így a hitel-betét-arány lényegesen csökkent. 

Az egyedi reorganizációs tételektől megtisztított eredmény már csak 1,2 milliárd forintos mínuszt mutatott, bár még ez is nagyságrendekkel több, mint amekkora forrásokkal a bankra bejelentkezett vevők látszólag rendelkeznek.

Összegezve tehát a Magyar Nemzeti Bank egy olyan konzorciumnak szándékozik eladni a az MKB-t, amelynek vezető cége, a Blue Robin SCA jelenleg 8 ezer euróval sem rendelkezik. A Blue Robin ismert végső, meghatározó befolyással rendelkező tulajdonosa egy reklámügynöki tevékenységgel foglalkozó szingapúri kft. A Blue Robint 2016. február 18-án hozták létre és március 8-án jegyezték be Luxemburgban, de az MNB korábbi közleménye szerint február 22-éig már a kötelező érvényű ajánlatot kellett benyújtani az MKB-ra. Ezek szerint

a Blue Robin SCA konzorciumi társaival úgy adta be az ajánlatát, hogy még be sem volt jegyezve.

Eddigre megszervezte konzorciális partnereit, az MNB-nek közösen benyújtottak egy nem kötelező ajánlatot és a vezetésével az MKB-t átvilágították. Mindezt az alapítástól számított maximum négy nap alatt, úgy, hogy közben volt egy hétvége is.

Az összes gyanús körülmény ellenére az MNB március 31-én a Blue Robin vezette konzorciumot hozta ki győztesként, amiből arra lehet következtetni, hogy a jegybank vezetésének tudnia kell, kik fognak még tőkével beszállni a Blue Robinba, máskülönben nem bólinthattak volna rá a pályázatra.