Megszüntetik az állami céget, amelyik lassan két éve nem csinál semmit

2016.04.07. 11:19

Ennyi volt: hosszas nyűglődés után az Energiahivatal szerdai határozatában a cég saját kérésére visszavonta az MFB Földgázkereskedő Zrt. engedélyét. A döntés régóta érett már, a közel két éve létrehozott állami cég lényegében a születése óta az ég világon semmit nem csinál, neve ellenére például egyáltalán nem kereskedik gázzal, így aztán engedélyre sincsen szüksége.

Hogy akkor miért hozták létre? Találgatták sokan, hiszen már az elején sem volt világos, hogy mi szükség lehet rá. Amikor ugyanis létrehozták, egy másik állami cég, az MVM már foglalkozott gázkereskedelemmel. Sőt a Főgáz is, amelyet az állam később szintén megvett, majd az állami közműholding zászlóshajójává tett.

Érthetetlen volt, hogy minek ezek mellé még egy további cég, milyen fogyasztói kört akarnak kiszolgálni az MFB leánycégével. Az egyik verzió szerint leginkább az akkor még erősen Simicska-hatás alatt álló MVM-es gázcégnek akartak létrehozni egy ellencéget. De egy darabig találgattak arról is, hogy az MFB Földgázkereskedőre esetleg a lakossági földgázellátással kapcsolatban, vagy az új szlovák-magyar-gázvezetékkel összefüggésben lehet szükség.

Aztán később az élet nem nagyon igazolta egyik verziót sem, a vezeték elkészült, de épp pont úgy nem használják semmire, mint ahogy az MFB gázcégét. És az MFB Földgázkereskedő nem lett az MVM ellenpontja sem.

Az, hogy az állami cég évekig nem csinált semmit, nem jelenti, hogy ne került volna sok pénzbe. Mint ahogy arról korábban a 444 is beszámolt, a százmilliós alaptőkéből létrehozott vállalat már a 2014-es évet 29 millió forintos mínuszban zárta, pedig mindössze néhány hónapot működött az évben. Bérekre elment 9,7 millió forint, béreltek irodát 5,6 millióért, fizettek könyvvizsgálót, gazdasági és jogi tanácsadókat, mind milliós tételek.

Már a tevékenységük végzéséhez szükséges engedélyek kiváltása is kétmillióba került, ami annak fényében, hogy aztán végül egyáltalán nem végeztek tevékenységet, nem tűnik kevésnek. Hogy az azóta eltelt időszakban mennyi közpénz égett el az MFB cégében, arról megkérdeztük a Miniszterelnökséget is, bár egészen pontos képet várhatóan majd csak a 2015-ös év beszámolójából kapunk. A gázkereskedői engedély visszaadása mindenesetre arra utal, hogy hamarosan a céget is megszüntethetik.