Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Több mint százmilliárd úszhat el az építőiparban

2016.04.07. 08:36

Tavaly év végén nagyjából 250 milliárdon állt az építőipari lánctartozások mértéke, ennek fele várhatóan sose lesz kifizetve. Erről Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke beszélt a Világgazdaságnak. Bár az jelentős eredmény, hogy tavaly legalább nem nőtt a lánctartozások szintje. 

A kifizetetlen tartozásoknál az adós már eltűnt vagy megszűnt a cége. Esetleg várhatóan olyan sokáig fognak tartani a tartozások miatt indított perek, hogy azalatt fog teljesen megszűnni az adós cége. Bár az iparágban az elmúlt két évben némi élénkülés volt tapasztalható, ez főleg csak az uniós pénzből történő középítkezéseknek köszönhető.

Most is magas a megszűnő vállalkozások száma, tavaly több mint 6500 építőipari cég szűnt meg. Ez 14 százalékkal több mint 2014-ben. A cégek jövedelmezősége jellemzően pár kivételtől eltekintve viszonylag alacsony, 5-6 százalék az átlagos árbevétel arányos nyereség nálunk. Az iparági cégek likviditási helyzete is jellemzően elég gyenge, a kereskedelmi bankok pedig továbbra is az építőipari cégek hitelezését ítélik a legkockázatosabbnak.