Újabb nagybankba szállhat be az állam

2016.04.07. 16:14

Van olyan nagy külföldi hátterű bank, amely kapcsán tárgyalások zajlanak arról, hogy a magyar állam bevásárolja magát, mondta Lázár János a bankszektori átalakításokkal és az MKB-BB értékesítéssel kapcsolatos kérdésre a csütörtöki kormányinfón.

Nem egészen világos, hogy a miniszter mit értett ez alatt: gondolhatott a még le nem zárult EBRD - Erste Bank - magyar állam hármas megállapodásra gondol-e Lázár, vagy valamelyik másik külföldi nagybankba szállna be az állam, amiről eddig még nem lehetett tudni. Ha utóbbiról van szó, akkor a CIB, az UniCredit, a K&H és a Raiffeisen jöhet még szóba.

Lázár emlékeztetett arra az alapelvre is, hogy a magyar bankrendszerben 50% felett legyen a magyar tulajdonban lévő pénzintézetek aránya. A gyanús körülmények között értékesített MKB kapcsán úgy fogalmazott: "lényegében csődben volt", majd a német tulajdonos a magyar államnak adta át szanálási kötelezettség mellett, és a kormány már az elején megmondta: a szanálás után eladják. A Budapest Bank esetében ugyanezt ígérték, és ehhez is tartják magukat, mondta a miniszter.

A kormányinfón más fontos témák is szóba kerültek, ezekről itt olvashat