Megint eltűnt az infláció

2016.04.08. 13:00

Márciusban az árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban. A KSH legfrisebb adatai alapján az infláció eltűnését jelentős mértékben az okozza, hogy csökkentek az üzemanyagárak.

Néhány áru viszont megdrágult, leginkább a cigiért, az alkoholos italokért és a tartós fogyasztási cikkek kerültek többe. Részletesebb így alakultak az árak:

  • Az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a cukoré 18,9, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 18,4, az étolajé 9,1 százalékkal. A sertéshús ára 19,3, a tejé 10,5, a sajté 7,4 százalékkal csökkent.
  • A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,4, a tartós fogyasztási cikkek 1,7, a szolgáltatások 1,4, a ruházkodási cikkek 0,4 százalékkal drágultak.
  • A háztartási energia ára a főcsoport átlagában nem változott. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 5,7, ezen belül a járműüzemanyagokért 14,8 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

További részletekről a KSH oldalán olvashat.