IMF: A brit kilépés súlyos károkat okozna a világgazdaságnak

2015-11-18T130006Z 563803060 LR2EBBI103VYH RTRMADP 3 BRITAIN-EU-
2016.04.12. 20:49

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisi világgazdasági prognózisában 3,2 százalékra csökkentette idei brit GDP-növekedési előrejelzését a korábbi 3,4 százalékról. Az IMF szerint megingott a befektetői bizalom Nagy-Britanniában, mert az ország hamarosan népszavazást tart arról, hogy távozzon-e az Európai Unióból. A valutaalap szerint, ha az elszakadáspártiak győznek, azt nemcsak a brit, de a világgazdaság is megsínyli, írja a Sky News.

„A Brexit súlyos károkat okozhat a régió és a világ gazdaságának, valamint romboló hatással lehet a globális kereskedelmi kapcsolatokra is” – írja friss jelentésében a szervezet. Az IMF úgy becsüli, hogy a brit termelékenység is visszaesik az idén függetlenül a szavazás eredményétől: a korábban várt 2,2 százalék helyett 1,9 százalék lehet.

Egyelőre csak megbecsülni tudják a kilépés hatásait, de az IMF úgy számol, hogy jelentősen visszaesne a térségben a befektetési hajlandóság. Emellett a szavazás huzamosabb ideig tartó bizonytalanságot eredményezhet, ami növelné az ország gazdasági volatilitását.

A valutaalap jelentése szinte egyszerre jött ki az ICM cég kutatásával, mely szerint 4 százalékkal vezetnek a brit elszakadás pártiak. A mostani közvélemény-kutatás szerint 52-48 százalék az állás a két tábor között. Ugyanakkor a cég közölte, az IMF-éhez hasonló nemzetközi piaci jóslatok nem szokták érdemben befolyásolni a Brexit támogatottságát.